Historisk arkiv

Skog: Rekord for vedfyring

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Skog: Vedforbruket har økt med hele 36% de siste 3 år. 8 av 10 norske vedprodusenter har planer om å produsere like mye eller mer ved enn i fjor. Importen er halvert. (10.11.2004)

Skog: Rekord for vedfyring

Skog, tømmer, Foto: Jan Djenner, SamfotoSkog: Vedforbruket har økt med hele 36% de siste 3 år. 8 av 10 norske vedprodusenter har planer om å produsere like mye eller mer ved enn i fjor. Importen er halvert.

- Å fyre med ved er trivelig, sier Lars Sponheim, og sammenlikner vedfyring med et kinderegg; Det er miljøvennlig, lønnsomt for forbrukeren og lønnsomt for produsenten.

Varmeprisen halvparten av el-prisen
- El-prisen lå i gjennomsnitt på 80 øre/kWh i 1. kvartal i 2004. Tørr ved av god kvalitet gjør det mulig å presse varmeprisen ned til halvparten av el-prisen – dvs. 40 øre/kWh. Dersom el-pris fortsetter å øke, vil ved bli et stadig gunstigere alternativ for husholdningene, sier landbruks- og matminister Lars Sponheim.

God timefortjeneste i vedproduksjon
- Det er også mer lønnsomt å drive med vedproduksjon enn det meste av annen landbruksproduksjon, påpeker Sponheim. Tall fra Skogforsk viser at en i vedproduksjon kan oppnå en timefortjeneste (lønn pluss fortjeneste) på 370 kr/time. Dette er 5 ganger høyere enn i for eksempel melkeproduksjon, der lønnsevnen er beregnet til 60-75 kr/time for melkeproduksjonsbruk m/ 12-18 årskyr, varierende mellom ulike regioner. (Driftsgranskingene 2001)

- Spesielt som tilleggsnæring til annen landbruksproduksjon er vedproduksjon et godt alternativ, sier Sponheim, og minner om at produksjon av bioenergi fra og med 2004 skattemessig kan inngå i jordbruksfradraget. 3 av 4 vedprodusenter produserer ved i kombinasjon med tradisjonelt landbruk/skogbruk.

Sterk økning i vedforbruket
Forbruket av ved står i dag for om lag halvparten av det totale forbruket av bioenergi. vedforbruket har økt med hele 36% de siste 3 år. Vinteren 2002/03 var en rekordsesong for norsk vedproduksjon. Mange var derfor redd for at det ville komme en nedgang vinteren 2003/04, men en markedsundersøkelse viser at mellom 56 % av vedprodusentene hadde uendret salg, 30 % hadde en økning på 30 % og 15 % hadde en nedgang på 27 %. (Norsk Ved). Den samme markedsundersøkelsen gjenspeiler en fortsatt optimisme i vednæringen. For kommende har 8 av 10 vedprodusenter planer om må produsere like mye eller mer ved.

Importen halvert
I løpet av de 9 første månedene i fjor ble det importert ved for nær 150 millioner kroner til Norge. Det meste av dette kom fra Baltikum. I samme periode i år har vi importert for under en tredel av dette. (Norsk Ved). Statistisk Sentralbyrå sine beregninger viser en halvering av vedimporten fra i fjor til i år.


10. november 2004