Historisk arkiv

Skog: Spør britene om skogsertifisering

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Skog: Landbruks- og matdepartementet har sendt en henvendelse til britiske myndigheter der det understrekes at også norske myndigheter er opptatt av å finne løsninger som sikrer et bærekraftig skogbruk. (16.12.2004)

Skog: Spør britene om skogsertifisering

Skog, Foto: LMDSkog: Landbruks- og matdepartementet har sendt en henvendelse til britiske myndigheter der det understrekes at også norske myndigheter er opptatt av å finne løsninger som forhindrer ulovlig hogst og som sikrer et bærekraftig skogbruk.

Britiske myndigheter har gjennomgått egne innkjøpsrutiner for kjøp av skog- og treprodukter. Siktemålet er både å sikre at de bare kjøper inn skog- og treprodukter som stammer fra lovlig hogd tømmer og å sikre at dette tømmeret kommer fra bærekraftig drevne skoger. Dette innebærer altså både krav til det skogbruk som drives og til den dokumentasjon som følger med slike produkter.

Sertifisering
Med dette utgangspunkt har britiske myndigheter gjennomgått eksisterende sertifiseringsordninger og konkludert med at ikke alle sertifiseringsordninger tilfredsstiller slik krav like godt. Det system den norske skogsektoren i hovedsak benytter - PEFC, er funnet å ikke tilfredsstille alle britiske krav til sertifisering og dokumentasjon.

Dette har forårsaket bekymring hos norske skogeiere. Landbruks- og matdepartementet har derfor sendt en henvendelse til britiske myndigheter der det understrekes at også norske myndigheter er opptatt av å finne gode løsninger som forhindrer ulovlig hogst og som sikrer et bærekraftig skogbruk som evner å dokumentere sin virksomhet. Med det utgangspunkt har Landbruks- og matdepartementet anmodet om utdypende informasjon fra britiske myndigheter om de vurderinger og premisser som ligger til grunn for de konklusjoner som er trukket. Slik informasjon vil være nyttig for norske myndigheters videre arbeid med sikte på et bærekraftig skogbruk.


16. desember 2004