Historisk arkiv

Utmark - satsing med suksess

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Utmark: Næringsutvikling og driftsplanlegging i utmark 2001 - 2004 er evaluert, og konklusjonen er at prosjektet har vært aktivt, målrettet og svært vellykket. (13.12.2004)

Utmark - satsing med suksess

Utmark: Næringsutvikling og driftsplanlegging i utmark 2001 - 2004 er evaluert, og konklusjonen er at prosjektet har vært aktivt, målrettet og svært vellykket. Satsingen har ført til en omsetningsvekst i næringen på flere titalls millioner kroner årlig.

Utmarkssatsing
Norges Skogeierforbund og Norges Bondelag har nylig lagt bak seg prosjektet Næringsutvikling og driftsplanlegging i utmark 2001 - 2004. Norsk institutt for naturforsking (NINA) har evaluert arbeidsmåte og resultatoppnåelse i storsatsingen, og konkluderer med er at prosjektet har vært målrettet og vellykket. Satsingen har bestått av 15 regionale og ett sentralt prosjekt. Prosjektet, som har vært støttet av Innovasjon Norge, har fokusert på tre områder, etablering av utmarkslag, innføring av driftsplankonseptet i vilt- og fiskeforvaltningen og utvikling av bedrifter og produkter innen naturbasert reiseliv.

Utmarksatsing, Foto: LMD
Utvikling av bedrifter og produkter innen naturbasert reiseliv har stått sentralt i Næringsutvikling og driftsplanlegging i utmark 2001 - 2004. Foto: LMD

Økt omsetning
NINAs evalueringsrapport viser at satsingen har bidratt til 187 nye utmarkslag og til utarbeidelse av 257 driftsplaner innen vilt- og fiskeforvaltning. Prosjektet har bidratt til at nærmere tre av fire laksevassdrag om kort tid har driftsplan. Til sammen er det gjennomført ca. 720 næringsrettede prosesser innen bedrifts- og produktutvikling. Dette har ført til en omsetningsvekst i næringen på flere titalls millioner kroner årlig.


13. desember 2004