Historisk arkiv

Utmark blir masterstudium

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Utmark: Et nytt masterstudium om utmarksbasert næringsutvikling skal gi kompetanse på naturturisme, næringsutvikling og bruk og vern av utmarksressurser. (20.12.2004)

Utmark blir masterstudium

Utmark, Foto: LMDUtmark: Et nytt masterstudium ved Norges landbrukshøgskole, om utmarksbasert næringsutvikling skal gi kompetanse på naturturisme, næringsutvikling og bruk og vern av utmarksressurser.

Kommersialisering
Kommersialisering av utmarka er kjernespørsmålet som vil bli belyst i det nye studiet utmarksbasert næringsutvikling. Det er det første av sitt slag i Norge, og vil inkludere fag som sosiologi, arealplanlegging, økonomi, næringsutvikling, reiseliv og naturforvaltningsfag.

- Å dra inn reiseliv på Norges landbrukshøgskole og i masterstudiet har vært spesielt viktig, da reiselivet er ei raskt voksende næring, og viktig for sysselsetting og verdiskaping i distriktene. Bare i Norge er det samlede turistkonsumet 77 milliarder kroner, sier rådgiver Stian Stensland i utmarksbasert næringsutvikling ved NLH.

Næring i vekst
I følge World Tourism Organization, Særlig stort synes potensialet å være vil veksten innenfor det natur- og kulturbaserte reiselivet være tre ganger så stor som i den klassiske turistnæringen de nærmeste tiårene. Det nye masterstudiet vil ta for seg muligheter, utfordringer, konflikter og flaskehalser når utmarka skal utnyttes kommersielt i en langt større grad.


20. desember 2004