Historisk arkiv

Ansvaret for veterinærtjenester til kommunene

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Landbruks- og matdepartementet forbereder en reform slik at kommunene får ansvar for en tilfredstillende veterinærdekning i alle deler av landet. (13.05.2005)

Pressemelding

Nr.: 8
Dato: 13.05.2005

Kontaktperson: Informasjonsrådgiver Ståle Norang: 41 43 80 11

Kommuneprpoposisjonen 2006:

Ansvaret for veterinærtjenester til kommunene

Landbruks- og matdepartementet forbereder en reform slik at kommunene får ansvar for en tilfredstillende veterinærdekning i alle deler av landet.

For å styrke veterinærtjenestene i næringssvake strøk har Landbruks- og matdepartementet startet et arbeid med å forberede en ansvarsreform som også vil omfatte forslag om nødvendige endringer i loven om veterinærer og annet dyrehelsepersonell. Det tas sikte på iverksetting fra 1. januar 2007. Det vil også bli foretatt en bredere gjennomgang av organiseringen av vaktordningene i forbindelse med en slik endring.

På grunnlag av avtaler med Den norske veterinærforening har i dag staten v/Landbruks- og matdepartementet ansvar for at det blir etablert en landsdekkende ordning for veterinærvakt. Denne sikrer at syke og skadde dyr kan få nødvendig hjelp utenom ordinær arbeidstid.

Landet er delt inn i 161 vaktområder for klinisk veterinærvakt. I tillegg er det en avtale for vaktordning for smådyr som fastsetter at 13 spesialvakter skal være tilgjengelige utenom ordinær arbeidstid.

Mindre grunnlag for veterinærtjenester
Grunnlaget for veterinærtjenester for produksjonsdyr er redusert i deler av Norge, blant annet som følge av at dyretallet har gått ned og at det har blitt mindre produksjonssykdommer. Et redusert behov for veterinærtjenester gjør at markedsmekanismer alene ikke er tilstrekkelig for å rekruttere veterinærarbeidskraft til flere distrikter. Manglende tilgang på veterinærtjenester kan i neste omgang gi svekket grunnlag for husdyrhold.

I september 2004 la et utvalg nedsatt av Landbruks- og matdepartementet fram sin innstilling angående tiltak for å styrke klinisk veterinærtjeneste i næringssvake strøk. Utvalget tilrådde at kommunene gis ansvar for en tilfredsstillende veterinærdekning og mente at det samtidig er naturlig at ansvaret for vaktordningene overføres til kommunene.