Historisk arkiv

Beskyttede betegnelser: To nye søknader

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Beskyttede betegnelser: Festflatbrødet Skjenning og potesorten Gulløye fra Nord-Norge søker om Beskyttet opprinnelsesbetegnelse. Søknadene gjelder beskyttelse av produktbetegnelsene. (04.04.2005)

Beskyttede betegnelser: To nye søknader

Beskyttede betegnelser: Festflatbrødet Skjenning og potesorten Gulløye fra Nord-Norge søker om Beskyttet opprinnelsesbetegnelse. Søknadene gjelder beskyttelse av produktbetegnelsene.

Beskyttet opprinnelsesbetegnelse
Produsentsammenslutningen Ottar søker om Beskyttet opprinnelsesbetegnelse for produktbetegnelsen Gulløye fra Nord-Norge. Skjenningbakeran (bedriftene Hyllan Hjemmebakeri og Røra Bakeri AS) søker om å få Beskyttet opprinnelsesbetegnelse for det tradisjonelle festflatbrødet Skjenning.

Nord Norsk kvalitet
Gulløye er en unik potetsort fra Nord-Norge, med spesiell produktkvalitet pga de nordnorske vekstforholdene med sollys døgnet rundt på sommeren og kjølig klima. Poteten har en lys gul skallfarge, med noe rødfarge i og rundt grohullene, og gul kjøttfarge. Gulløye har blitt dyrket i Nord-Norge siden begynnelsen av 1900-tallet. Produksjonen av Gulløye foregår kun i Nord-Norge i dag, og da vesentlig i Troms fylke.

Festflatbrød
Skjenning er et flatbrødet som er tynt, sprøtt og smurt med en melke-sukkerblanding på den ene siden, noe som gir en karakteristisk søt og god smak. Skjenning har en trekantet form og brukes tradisjonelt som tilbehør til Innherredssodd, men er etter hvert også tatt i bruk som tilbehør til spekemat. Skjenning har tradisjonelt sin opprinnelse fra bygdene omkring indre Trondheimsfjord og Snåsavatnet. Også i dag foregår produksjonen av Skjenning innenfor dette området.

Merkeordningen Beskyttede betegnelser
Beskyttede betegnelser er en offentlig merkeordning som gir rettslig vern til produksjonsbetegnelser på landbruksbaserte næringsmidler, fisk og fiskevarer med spesiell geografisk opprinnelse eller særpreg. Ordningen har som mål å bidra til næringsutvikling og økt verdiskaping i norsk matproduksjon, samt sikre forbrukerne pålitelig informasjon.


Beskyttede betegnelser

Beskyttede betegnelser: Det foreligger nå to nye søknader Festflatbrødet om Beskyttet opprinnelsesbetegnelse. Festflatbrødet Skjenning og potesorten Gulløye fra Nord-Norge søker om beskyttelse av produktbetegnelsene.


4. april 2005