Historisk arkiv

Dyrehelse: Fugleinfluensa i Russland

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Dyrehelse: Det Norske Veterinærinstituttet overvåker situasjonen rundt fugleinfluensa. Veterinærinstituttet oppfatter ikke situasjonen som dramatisk for Norge. (18.08.2005)

Dyrehelse: Fugleinfluensa i Russland

Dyrehelse: Det Norske Veterinærinstituttet overvåker situasjonen rundt fugleinfluensa. Veterinærinstituttet oppfatter ikke situasjonen som dramatisk for Norge.

Flere varianter av viruset
Dyrehelse, høne. Foto: Kai Myhre
Det finnes flere ulike varianter av viruset som forårsaker fugleinfluensa. En aggressiv variant av H5N1-viruset er nå påvist like øst for Uralfjellene (Tsjeljabinsk). Ved svært nær kontakt kan dette viruset smitte fra fugl til menneske. I Asia har H5N1-viruset tatt livet av mer enn 50 mennesker siden slutten av 2003. Selv om det finnes sterke indikasjoner for direkte smitte mellom mennesker i noen få tilfeller, og viruset som er isolert fra døde pasienter i Sørøst Asia viser noen forskjeller fra fuglestammer av H5N1, er det hittil ikke påvist effektiv smitte fra menneske til menneske.

Dyrehelse: Veterinærinstituttet oppfatter ikke situasjonen med påvist fugleinfluensa i Russland som dramatisk for Norge.