Historisk arkiv

Jordbruk: Norsk frø til Murmansk

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Jordbruk: Med bistand fra Planteforsk kan russiske bønder på Kola snart bli sjølforsynt med egenprodusert grasfrø. 800 gram elitefrø skal på få år oppformeres til 30 tonn. (20.07.2005)

Jordbruk: Norsk frø til Murmansk

Jordbruk: Med bistand fra Planteforsk kan russiske bønder på Kola snart bli sjølforsynt med egenprodusert grasfrø. 800 gram elitefrø skal på få år oppformeres til 30 tonn.

Jorda ligger brakk
Jordbruk. Nysådd åker. Foto: Tore Wuttudal, SamfotoMurmansk fylke har en egendekning på kun 20 % melk og kjøtt, og mangel på såfrø er en viktig årsak til at mye jord ligger brakk. Avtalen som nå er inngått mellom Planteforsk og Kotlas forskningsstasjon vil sikre at bøndene i Murmansk får tilgang på frø av god kvalitet, og er en milepæl i arbeidet for å bedre grovforsituasjonen i området. Den russiske forskningstasjonen skal stå for oppformeringen av to valgte sorter av timotei og engsvingel, mens Planteforsk har det vitenskapelige ansvaret. Forut ligger flere års samarbeid med utprøving av russiske og nordnorske sorter.

Jordbruk: Planteforsk skal bistå russiske bønder på Kola, slik at de kan bli sjølforsynt med egenprodusert grasfrø. Mangel på såfrø er en viktig årsak til at mye jord ligger brakk i Murmansk.