Historisk arkiv

Jordbruket som kulturbærer

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Jordbruk: Hvem skal ta ansvaret for kulturlandskapet og kulturminnene? Norsk senter for bygdeforskning og Norsk institutt for kulturminneforskning inviterer til diskusjon med deltakere fra flere europeiske land. (01.02.2005)

Jordbruket som kulturbærer

Jordbruk: Hvem skal ta ansvaret for kulturlandskapet og kulturminnene? Norsk senter for bygdeforskning og Norsk institutt for kulturminneforskning inviterer til diskusjon med deltakere fra flere europeiske land.

Bonden best?
Sentrale forskere og forvaltere fra ulike europeiske land samles i Oslo i februar for å diskutere problematikk knyttet til jordbrukets rolle som opprettholder av kulturlandskap og kulturminner.

Problemstillinger som blir belyst på samlingen er bla:

  • Hvordan forvaltes kulturlandskapet i Europa, og er bonden den beste forvalteren i Norge?
  • Hva skjer med kulturlandskapet når vi får større enheter og en mer ”ensretta” drift?
  • Hva er framtidstrenden, og hvem kontrollerer og måler strategiene?

Krav til kunnskap
Kravet om en bærekraftig forvaltning av våre kulturlandskap stiller høye krav til både kunnskap og kommunikasjon på tvers av fagfelt og landegrenser. Det er store forskjeller på hvordan myndighetene prioriterer, og hvordan kulturlandskapet forvaltes Dette perspektivet er svært interessant når deltagerne fra Nederland, England, Østerrike, Estland, Island, Finland, Danmark, Sverige og Norge møtes.

Norsk senter for bygdeforskning og Norsk institutt for kulturminneforskning (NIKU)inviterer til europeisk samling 2. og 3. februar i NIKUs lokaler, Storgata 2, Oslo der jordbruket som kulturbærer er tema.

Jordbruk
Jordbruk og kulturlandskap står på dagsorden når forskere og forvaltere fra Europa møtes til debatt i Oslo i februar.
Foto: Birger Areklett, Samfoto