Historisk arkiv

Landbruk: EU-vansker for vanskeligstilte områder

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Landbruk: Landbruksministrene i EU har avholdt rådsmøte og det nå klart at formannskapet fra Luxembourg vil utsette avgjørelsen i den mest kontroversielle saken knyttet til forordningen om bygdeutvikling, nemlig endringer i støtten til vanskeligstilte områder. (03.06.2005)

Landbruk: EU-vansker for vanskeligstilte områder

Landbruk: Landbruksministrene i EU har avholdt rådsmøte og det nå klart at formannskapet fra Luxembourg vil utsette avgjørelsen i den mest kontroversielle saken knyttet til forordningen om bygdeutvikling, nemlig endringer i støtten til vanskeligstilte områder (Less Favoured Areas, LFA).

Landbruksministrene i EU møttes 30-31 mai 2005 til rådsmøte. Tirsdag 31. mai ble nyttet til bilaterale konsultasjoner om gjenstående spørsmål i arbeidet med ny forordning om bygdeutvikling. Det er nå klart at formannskapet fra Luxembourg vil utsette avgjørelsen i den mest kontroversielle saken knyttet til denne forordningen, nemlig endringer i støtten til vanskeligstilte områder (Less Favoured Areas, LFA). Mest sannsynlig vil det ikke bli fremmet forslag til slike endringer før i 2008 (med virkning fra 2010), rapporterer vår landbruksråd i Brüssel, Knut Øistad.

Følgende hovedpunkter var på dagsorden for rådsmøtet:

  • Finansieringen av EUs felles landbrukspolitikk (CAP)
  • Risiko- og krisehåndtering i landbruket
  • Kvotesystem for potetstivelse
  • Øvrige saker tatt opp av medlemslandene, herunder godkjenningsprosedyrer for GMO og økt satsing på biodrivstoff

Rapport om gjennomføringen av EUs skogstrategi ble vedtatt som A-punkt (uten debatt).Vedtaket innebærer at det skal utarbeides en handlingsplan for bærekraftig skogbruk. Rådet vedtok videre å gi Kommisjonen fullmakt til å slutte seg til konvensjonen om planteforedlerrett (UPOV)

Finansieringen av CAP
Ministrene ble enige om ny forordning om finansieringen av CAP og strengere regler for kontroll med bruken av midlene. Den nye finansierningen av CAP etablerer regelverket for to nye fond: Garantifondet for jordbruket (EAGF) og et fond for bygdeutvikling (EAFRD). Begge innebærer en forenkling av dagens regelverk for finansiering av den felles landbrukspolitikken.

I arbeidet med forordningen gjensto spørsmålet om reglene for finansiell disiplin. Enigheten i rådsmøtet innebærer at Kommisjonen kan foreslå reduksjoner i direkte støtte dersom prognosene for forbruk viser at mindre enn 300 millioner Euro gjenstår før EU når det fastsatte nivået på budsjettet. Dersom ministrene ikke kan enes om nivået på reduksjonen kan Kommisjonen bestemme denne i midten av oktober det enkelte år. Rådet har imidlertid en mulighet til å justere dette nivået i desember måned.

Risiko- og krisehåndtering i landbruket
Flere medlemsland (Frankrike, Italia, Hellas, Polen, Portugal, Spania, Irland og Ungarn) arbeider for en felles sikkerhetsmekanisme i landbrukspolitkken i EU. Enkelte andre medlemsland (Tyskland, Danmark, Nederland og UK) er mindre entusiastiske fordi de mener at en slik felles sikkerhetsmekanisme reduserer konkurranseevnen til det europeiske landbruket og øker byråkratiet.

Tanken er å finansiere en sikkerhetsmekanisme med en bestemt andel av bevilgningen til direkte støtte, såkalt "modulation". (Tilsvarende overføres penger fra direkte støtte til bygdeutvikling i den felles landbrukspolitikken). Nå viser det seg at det ikke er et klart flertall for en felles sikkerhetsmekansime, og heller ikke en 1% modulering av midler til slike formål. Saken skal utredes videre i Kommisjonen og det ventes et konkret forslag i løpet av året.

Rådet vedtok å viderføre gjeldende kvotesystem for potetstivelse i to år.

GMO og biodrivstoff
Italia er lite fornøyd med at EFSAs GMO-panel kun legger til grunn produsentens data ved vurdering av sikkerhetene knyttet til GMO produkter. Italia mener at EFSA må være i stand til å gjennomføre slike vurderinger på selvstendig grunnlag. Kommissær Kypriano mente at EFSAs gjeldende praksis var tilstrekkelig for en trygg godkjenningsprosedyre. Han nevnte også muligheten EFSA har til å engasjere, og søke støtte hos medlemslandenes kontrollorgan i de tilfeller der dette er hensiktsmessig. EFSA skal evalueres i løpet av neste år.

Frankrike og Tyskland pekte på behovet for økt innsats i arbeidet for biodrivstoff. De gjentok et tidligere forslag om å utarbeide en handlingplan med sikte på å styrke sektoren. Forslaget har bred støtte fra andre medlemsland. Kommissær Fischer Boel har tidligere varslet at det skal utarbeides en slik handlingsplan. Hun gjentok derfor i rådsmøtet at dette arbeidet er igangsatt og det første møtet mellom enhetene i Kommisjonen som er med i dette arbeidet (energi, transport, skatt og landbruk) ble holdt i forrige uke. Et arbeidsdokument vil bli presentert i løpet av året.

Irland hevdet at andelen eksportstøtte for meieriprodukter er for lav. Kommissær Fischer Boel repsonderte at støttenivået var satt slik for å bidra til å markedsrette sektoren.

Sverige tok opp spørsmålet om import av pelsprodukter av hunder og katter fra Asia. Det er avdekket groteske eksempler på dyremishandling i produksjonen i Asia. Sverige ønsker et importforbud. Kommissær Kypriano støttet kravet om tiltak. Jurister i DG SANCO arbeider med å utrede det rettslige grunnlaget for slike tiltak.

Frankrike presenterte nye tiltak som er planlagt igangsatt for å teste BSE i sau. Kommisjonen var positiv til tiltakene, men Frankrike får neppe oppfylt sitt ønske om penger fra fellesskapet for ekstrakostnadene ved testingen.


3. juni 2005