Historisk arkiv

Landbruk: Får øke eggproduksjonen i Finnmark

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Landbruk: Friborg gård DA i Finnmark får tillatelse til å øke eggproduksjonen ut over konsesjonsgrensene til 11 500 høner. (29.04.2005)

Landbruk: Får øke eggproduksjonen i Finnmark

Landbruk: Friborg gård DA i Finnmark får tillatelse til å øke eggproduksjonen ut over konsesjonsgrensene til 11 500 høner. Søknaden har vært gjennom flere behandlinger i landbrukets forvaltningsinstanser.

Landbruk med spesielle produksjonsforhold
Landbruk. Egg. Foto: Kerstin Mertens, Samfoto
Konsesjonen som nå er gitt av Landbruks- og matdepartementet gjelder til 2012. I svarbrevet til Friborg gård DA fra departementet legges det vekt på de spesielle produksjonsforholdene i Finnmark, og her står det blant annet:

"Kaldt klima, kort vekstsesong og lange transportavstander kjennetegner Finnmarkslandbruket i høy grad. Lebesby kommune har brukt mye ressurser i samarbeid næringsutøverne for å beholde et produksjonsmiljø. Fra kommunens side opplyses per brev (15 februar 2005) at unge bønder i kommunen ønsker å møte fremtiden på en offensiv måte. Friborg gård er den eneste produsent med mer enn 40 verpehøns i fylket og midlertidig konsesjon vil kunne styrke deres muligheter for å fortsatt kunne drive med produksjon av konsumegg."

Stor investering
Friborg gård ønsker å drive en større eggproduksjon enn det regelverket i utgangspunktet tillater. Grensen for konsesjonsfri eggproduksjon er på maksimalt 7 500 høner på ethvert tidspunkt. Brukerne i Bekkarfjord ønsker å drive med inntil 11 500 høner til 2012. Bakgrunnen for dette er å utnytte eksisterende driftsbygning, samtidig som de kan bygge nytt hønsehus. Den eksisterende eggproduksjonen kan dermed bidra med inntjening i en stor investeringssak.

Landbruk: Friborg gård DA i Finnmark får altså tillatelse til å øke eggproduksjonen ut over konsesjonsgrensene. Konsesjonen er gitt av Landbruks- og matdepartementet.