Historisk arkiv

Landbruk: Forskning styrker norske råvarer

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Landbruk: Gartnerhallen, Bama, Matforsk og Planteforsk har gjennomført 20 samarbeidsprosjekter som har gitt økt kvalitet og konkurransekraft for flere norske landbruksvarer. De mener nordmenn vil kjøpe norsk når kvaliteten er på topp. (29.08.2005)

Landbruk: Forskning styrker norske råvarer

Landbruk: Gartnerhallen, Bama, Matforsk og Planteforsk har gjennomført 20 samarbeidsprosjekter som har gitt økt kvalitet og konkurransekraft for flere norske landbruksvarer. De mener nordmenn vil kjøpe norsk når kvaliteten er på topp.

De fire partene inngikk et eget samarbeidsprogram for fire år siden. Nå mener de å kunne dokumentere at norske råvarer har styrket sin posisjon i forhold til import på mange av områdene hvor det er gjennomført FoU-prosjekter.

Norsk øker
Gartnerhallen alene har økt sin volumandel av norske produkter med sju prosent i en periode hvor andelen av norske produkter totalt har gått tilbake. Som en følge av samarbeidet anslår de verdiskapingen på produsentnivå til 55 millioner kroner i fjor.

Forskning, Grønsaker, Foto: LMD
Landbruk: Norske råvarer er best i verden, og nordmenn vil kjøpe norsk når kvaliteten er på topp. Vi har naturgitte forutsetninger og konkurransefortrinn på smak og kvalitet. Foto: LMD

Gartnerhallen mener videre at resultatene av samarbeidsprogrammet vil gi en verdiskaping på minst 340 millioner kroner over en 10 års periode. I tillegg kommer ekstra dekningsbidrag til produsenter, samt verdiskaping i salgsleddene.

Landbruk: Samarbeid om forskningsprosjekter har gitt økt kvalitet og konkurransekraft for flere norske landbruksvarer.