Historisk arkiv

Landbruk: Importerte for 22 milliarder

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Landbruk: Det er en utstrakt internasjonal handel med landbruksvarer. I 2004 importerte Norge over tre millioner tonn landbruksvarer til en verdi av 22 milliarder kroner. (29.03.2005)

Landbruk: Importerte for 22 milliarder

Landbruk: Det er en utstrakt internasjonal handel med landbruksvarer. I 2004 importerte Norge over tre millioner tonn landbruksvarer til en verdi av 22 milliarder kroner. EU er Norges største handelspartner og EU-importen utgjorde 68 prosent av importverdien og 55 prosent av kvantumet. Det går det frem av årsrapporten 2004 fra Statens landbruksforvaltning, SLF. Dette er en økning i importverdien, men nedgang i volumet sammenlignet med året før.

EU er Norges største handelspartner
Volumnedgangen, ifølge SLF, har sammenheng med nedgangen i importen av korn som følge av den gode kornhøsten her hjemme. Det er økning i importen av bakervarer, ost, frukt og grønnsaker. For kjøtt økte importverdien, mens det er nedgang i volum. For basisvarer samlet sett er importen i kvantum mindre i 2004 enn i 2003, mens importverdien har økt. Når det gjelder bearbeidede varer har disse hatt en entydig vekst i både mengde og verdi. EU er Norges største handelspartner og EU-importen utgjorde 68 prosent av importverdien på 22 milliarder kroner og 55 prosent av kvantumet.

Landbruk, Foto: Espen Bratlie, Samfoto
Landbruk
: Det er stor internasjonal handel med landbruksvarer. Importen av bakervarer, ost, frukt og grønnsaker til Norge har økt, mens det har vært nedgang i importen av korn.
Foto: Espen Bratlie, Samfoto

Handel
Statens landbruksforvaltning (SLF) er av Landbruks- og matdepartementet (LMD) tillagt ansvaret med å administrere importvernet for landbruksvarer og virkemidler som er rettet mot landbruksbasert næringsmiddelindustri.
Målet med administreringen er å sikre et godt fungerende importvern og en konkurransedyktig landbruksbasert næringsmiddelindustri innen rammen av internasjonale handelsavtaler. Importører og næringsmiddelindustri er viktige målgrupper for disse virkemidlene.
På disse sidene finnes informasjon om bl.a. import- og eksportbestemmelser, handelsavtaler, ordninger rettet mot landbruksbasert næringsmiddelindustri og pris- og markedsinformasjon.

Importvern
Importvernet for jordbruksvarer er et sentralt virkemiddel for å sikre fortsatt landbruksproduksjon, et variert kulturlandskap og levende bygder, samt videreforedling og produksjon av næringsmidler i Norge.

Importvernet er også en sentral rammebetingelse for utformingen av den nasjonale landbrukspolitikken. I dette ligger at importvernet skal sikre avsetning av norsk produksjon til priser fastsatt i jordbruksavtalen. Samtidig skal forvaltningen av importvernet ikke være til hinder for import av jordbruksvarer som ikke produseres i Norge. Det betyr at importvernet for jordbruksvarer har ulike funksjoner langs verdikjeden fra jord til bord.
Statens landbruksforvaltning (SLF) er delegert ansvaret for å administrere og forvalte importvernet for jordbruksvarer. Importvernet for jordbruksvarer kan deles i to regimer: det generelle importvernet for landbruksvarer og importvernet for bearbeidede jordbruksvarer (RÅK-varer).

RÅK-import
Formålet med ordningen med nedsatt toll ved import av industrielt bearbeidede jordbruksvarer (RÅK-varer) er å regulere fastsetting av nedsatte tollsatser, herunder også tollfritak, i forhold til den tariffbestemte innførselstollen ved import av disse varene. Ordningen er hjemlet i Forskrift om fastsettelse av nedsatte tollsatser ved import av industrielt bearbeidede jordbruksvarer.

Eksport
Eksportstøtteordningene er et virkemiddel som skal utjevne forskjeller i råvarekostnader mellom norskproduserte og utenlandsproduserte bearbeidede jordbruksvarer. Ordningene skal således bidra til å gjøre norskproduserte næringsmidler konkurransedyktige på verdensmarkedet, samt sikre avsetning for norske jordbruksråvarer. Statens landbruksforvaltning (SLF) har ansvaret for å administrere og forvalte følgende støtteordninger for bearbeidede jordbruksvarer:

  • Tilskudd RÅK (eksportstøtte til industrielt bearbeidede jordbruksvarer)
  • Tilskudd til kjøtt (eksportstøtte til enkelte bearbeidede kjøttvarer)
  • Tilskudd til flycatering (tilskudd til menyer til fly i utenriksfart)

Landbruk: Det er altså en utstrakt internasjonal handel med landbruksvarer og i 2004 importerte Norge over tre millioner tonn landbruksvarer til en verdi av 22 milliarder kroner. Det er Statens landbruksforvaltning som legger frem disse tallene i sin årsrapport for 2004.