Historisk arkiv

Mat: Gode og slemme bakterier

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Mat: Alle matvarer inneholder bakterier - ”gode” og ”slemme”. Ved hjelp av infrarødt lys kan forskerne nå raskt avsløre om bakteriene har edle hensikter eller om målet er å ødelegge maten. (06.07.2005)

Mat: Gode og slemme bakterier

Mat: Alle matvarer inneholder bakterier - ”gode” og ”slemme”. Ved hjelp av infrarødt lys kan forskerne nå raskt avsløre om bakteriene har edle hensikter eller om målet er å ødelegge maten.

Fastslår bakterietype
På Matforsk har forskerne jobbet både med de slemme Listeria-bakteriene og de snille melkesyre-bakteriene. Siden Listeria og melkesyrebakterier finnes i de samme matvarene, som kjøtt og melkeprodukter, er det av avgjørende betydning å vite hva som er hva.

- Når vi sender infrarødt lys gjennom bakteriene, vil enkelte bølgelengder bli absorbert. Utfra det spektrale mønsteret som da avtegner seg, kan vi hurtig fastslå bakterietype og den kjemiske sammensetningen i bakteriene, forteller Astrid Oust på Matforsk.

Mat: Ved hjelp av infrarødt lys kan forskerne nå avsløre om bakteriene har edle hensikter eller om målet er å ødelegge maten.

Astrid Oust på Matforsk har disputerte for Dr. scient-graden med avhandling "FT-IR spektroskopi for karakterisering av næringsmiddelrelaterte bakterier".

Mat: Lammelår, Foto: Tom Haga
Mat
: Både gode og onde bakterier finnes i de samme matvarene, som kjøtt og melkeprodukter. Ved hjelp av infrarødt lys kan forskerne nå raskt avsløre om bakteriene har edle hensikter eller om målet er å ødelegge maten.
Foto: Tom Haga


6. juli 2005