Historisk arkiv

Mat: Lite mugg i matvarer

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Mat: Mattilsynets overvåkning viser at det er funnet svært lite muggifter i matvarer i Norge. I 2004 er det tatt ut ca175 prøver av produkter der det var størst risiko for å finne muggifter. (26.01.2005)

Mat: Lite mugg i matvarer

Mat: Mattilsynets overvåkning viser at det er funnet svært lite muggifter i matvarer i Norge. I 2004 er det tatt ut ca 175 prøver av produkter der det var størst risiko for å finne muggifter.

Mat fra varme land
Mat: Brød. Foto: Espen Bratlie, SamfotoMattilsynet har årlige tilsynsprosjekter der man overvåker forekomsten av muggifter i matvarer. Resultatene fra tilsynsprosjektet på mykotoksiner i matvarer i 2004 er klare, og det er få funn av muggiftene aflatoksin og ochratoksin. Det er særlig i mat og råvarer fra varme land at man kan finne muggifter som aflatoksin og ochratoksin A. Giftstoffene produseres av mugg som vokser på matvarer som lagres varmt og fuktig. I 2004 ble det tatt ut ca 175 prøver av produkter der det var størst risiko for å finne disse giftene, bl.a. tørket frukt, nøtter, krydder, barnegrøt, kaffe og kornprodukter.