Historisk arkiv

Mat: Matallianse styrker næringsforskning

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Mat: Det er feil når noen forsøker å fremstille arbeidet med å etablere den blå-grønne matallianse som en drakamp mellom byer og regioner. Fiskeri- og kystminister Svein Ludvigsen og landbruks- og matminister Lars Sponheim svarer på kritikk mot den blå-grønne matalliansen. (30.06.2005)

Mat: Matallianse styrker næringsforskning

Mat: Det er feil når noen forsøker å fremstille arbeidet med å etablere den blå-grønne matallianse som en drakamp mellom byer og regioner. Fiskeri- og kystminister Svein Ludvigsen og landbruks- og matminister Lars Sponheim svarer på kritikk mot den blå-grønne matalliansen.

Blå-grønn matallianse

Av fiskeri- og kystminister Svein Ludvigsen og landbruks- og matminister Lars Sponheim

Odd Handegård ved Norges fiskerihøgskole/Universitetet i Tromsø kommenterer i et innlegg i Aftenposten 28. juni under tittelen ”Å møte seg selv i døra” etableringen av et nytt næringsrettet forskningsselskap innenfor den blågrønne instituttsektoren. Handegård skriver blant annet at ingenting er avgjort når det gjelder den fremtidige forskningsstrukturen og han kommer med uriktige påstander om lokalisering av forskningsaktiviteter.

Fiskeri- og kystdepartementet og Landbruks- og matdepartementet har i fellesskap arbeidet for å realisere potensialet for synergi mellom forskning i marin sektor og forskning i landbrukssektoren. Målet er å skape forskningsmiljøer som er internasjonalt slagkraftige, og få mer og bedre forskning ut av hver krone.

En arbeidsgruppe ledet av Finn Bergesen jr. utredet saken og la frem sin innstilling i desember 2004. Innstillingen var ute til høring før regjeringen i St. meld. nr 19 (2004-2005) Marin næringsutvikling - Den blå åker, St. meld. nr. 20 (2004-2005) Vilje til forskning og St. prp. nr. 65 Revidert budsjett redegjorde for arbeidet med å omstrukturere forskningsinstituttene innenfor den blå-grønne sektoren. Regjeringen foreslo å etablere et holdingselskap for den næringsrettede FoU-virksomheten.

Hovedkontor ble foreslått lagt til Tromsø, med datterselskaper i Bergen, på Ås og i Tromsø. Det ble videre vist til at selskapene skal dannes ut fra Akvaforsk AS, Fiskeriforskning AS, Matforsk AS, Norconserv AS. I tillegg inkluderes relevant næringsrettet FoU-aktivitet ved forvaltningsinstituttene Havforskningsinstituttet, Nasjonalt institutt for ernærings- og sjømatforskning og Veterinærinstituttet. Stortinget sluttet seg til forslagene. Departementene er nå i gang med å iverksette Stortingets vedtak.

Det er feil når Handegård forsøker å fremstille arbeidet med å etablere den blå-grønne matallianse som en drakamp mellom byer og regioner. Dersom han hadde lest de nevnte stortingsdokumentene, ville han sett at aktivitetene de ulike instituttene driver skal videreføres, men det vil komme organisatoriske og styringsmessig endringer. Hensikten med arbeidet har vært å legge til rette for en styrking og utvikling av de næringsrettede forskningsmiljøene innenfor de to sektorene. Dette vil igjen bidra til at instituttene blir bedre rustet til å gjennomføre forskningsoppdrag for næringsliv og forvaltning nasjonalt og internasjonalt.


30. juni 2005