Historisk arkiv

Mat: Miljøgifter bekymrer mest

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Mat: Nesten halvparten av den norske befolkningen er meget eller ganske bekymret for miljøgifter i maten. (29.04.2005)

Mat: Miljøgifter bekymrer mest

Mat: Nesten halvparten av den norske befolkningen er meget eller ganske bekymret for miljøgifter i maten. 46 prosent er meget eller ganske bekymret for miljøgifter i maten, viser en undersøkelse MMI har gjort på oppdrag fra Mattilsynet.

Mat med vekstfremmende stoffer
Mens 46 prosent oppgir at de er bekymret for miljøgifter i maten, svarer 43 prosent at de er bekymret for hormoner og andre vekstfremmende stoffer. Inntak av for mye sukker opptar 39 prosent av de spurte i undersøkelsen, mens 38 prosent er bekymret for tilsetningsstoffer/e-stoffer i mat.

Bekymrer seg unødig?
30 prosent sier de er bekymret for genmodifisering (GMO) og 16 prosent er bekymret for kugalskap. GMO brukes ikke i Norge og kugalskap er aldri påvist i Norge

- Vi må sørge for å gi folk kunnskap. Det er fremdeles mange som bekymrer seg for mye, sa landbruks og matminister Lars Sponheim da han deltok på presentasjonen av resultatene på Mattilsynets pressekonferanse 26. mai.

Mat og miljøgift: Sammenlignet med tidligere undersøkelser viser årets måling en gjennomgående svakt synkende bekymring for risiko knyttet til mat i Norge, bortsett fra bekymringen for sukker som øker.

Fig

Undersøkelsen ble gjennomført av MMI i mars 2005 gjennom telefonintervjuer med et representativt utvalg på 1000 personer over 15. år.


29. april 2005