Historisk arkiv

Mat: Økt omsetning for småskalaprodusenter

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Mat: En undersøkelse i regi av Bondelaget, Matmerk og Landbrukets utredningskontor viser at antall gardsbruk som driver småskalaproduksjon av mat er økende, fra 11 til 13 prosent fra 2002 - 2004. Dette betyr at 6000 - 7000 gårdsbruk driver matproduksjon. (03.03.2005)

Mat: Økt omsetning for småskalaprodusenter

En undersøkelse i regi av Bondelaget, Matmerk og Landbrukets utredningskontor viser at antall gardsbruk som driver småskalaproduksjon av mat er stadig økende, fra 11 prosent til 13 prosent fra 2002 - 2004. Dette betyr at omlag 6000 - 7000 gårdsbruk driver matproduksjon. Hva omsetningen angår, viser en undersøkelse av gårdsbruk som er medlemmer av Norsk Gardsmat at gjennomsnittlig omsetningstall for selvprodusert gårdsmat per virksomhet er:

 

  •  

2003:

565.060,- kroner

2004:

643.373,- kroner (forventet omsetning)

2009 :

1 321.972,- kroner (forventet omsetning)

Positiv utvikling
Utviklingstrekkene for småskala osteproduksjon generelt er positivt. Norsk Gardsost, som er småprodusentenes bransjeorganisasjon, har i dag 350 medlemmer. Til sammen har 40 ysterier autorisasjon, det vil si at de kan levere over hele landet, mens de andre har lokal godkjenning. Flere av disse har også godkjenning for å produsere ost laget på upasteurisert melk. Det er en positiv bevegelse i dette markedet, og det meldes fra produsentene at det ikke er vanskelig å få omsatt osten som produseres.

Lettere å etablere
Mattilsynets prosjekt ”Tilsynsmodell for mindre matbedrifter” er ferdigstilt, og landbruks- og matminister Lars Sponheim fikk tidligere i dag overrakt prosjektrapporten. Hele pressekonferansen ble overført direkte på Odin og er nå tilgjengelig som opptak.


Mat: Ost fra Eiker Gårdsysteri. Prosjektet ”Tilsynsmodell for mindre matbedrifter” skal gjøre det lettere å starte opp produksjon av mat, ved at forholdene legges til rette gjennom et enklere og mer tilgjengelig regelverk.
Foto: Tom Haga

  • Prosjektet fra Mattilsynet ble igangsatt etter oppdrag fra Landbruks- og matdepartementet allerede i 2003. Formålet med prosjektet har vært å finne fram til en god modell for veilednings- og tilsynsarbeidet som ikke medfører unødige barrierer for de som driver, eller ønsker å starte opp småskalaproduksjon av mat.

    Mat: Nå viser en undersøkelse i regi av Bondelaget og Landbrukets utredningskontor at antall gardsbruk som driver småskalaproduksjon av mat er stadig økende.