Historisk arkiv

Mat: Samordning av Godt Norsk og KSL

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Mat: En bedre samordning av Kvalitetssystem i landbruket (KSL) og merkeordningen Godt Norsk skal nå vurderes for å få et helhetlig kvalitetssystem. (12.10.2005)

Mat: Samordning av Godt Norsk og KSL

Mat: En bedre samordning av Kvalitetssystem i landbruket (KSL) og merkeordningen Godt Norsk skal nå vurderes for å få et helhetlig kvalitetssystem som omfatter hele verdikjeden i norsk matproduksjon.

Helhetlig kvalitetssystem
I Jordbruksoppgjøret for 2005 ble det besluttet at det skulle nedsettes en gruppe som skal ha til hensikt å vurdere alle sider ved en nærmere samordning av KSL og Godt Norsk. Landbruks- og matdepartementet har invitert ressurspersoner fra en rekke fagmiljøer til å sette seg sammen for å vurdere hvordan KSL og Godt Norsk kan dra veksler på hverandre med et helhetlig kvalitetssystem for hele verdikjeden i norsk matproduksjon som mål. I gruppen vil det sitte en representant fra henholdsvis Norges Bondelag, Norsk bonde- og

Leif Forsell. Foto: Torbjørn Tandberg
Mat
: Ekspedisjonssjef Leif Forsell i LMD skal lede gruppen som nå skal vurdere en nærmere samordning av KSL og Godt Norsk.
Foto: Torbjørn Tandberg

småbrukarlag, KSLs sekretariat, KSLs styre, Matmerk, Matmerks styre og Mattilsynet. Ekspedisjonssjef Leif Forsell i Landbruks- og matdepartementet (LMD) skal lede gruppen.

Skal gi anbefalinger
I forslaget til mandat for gruppen heter det blant annet at den skal gi anbefalinger om hvordan et helhetlig kvalitetssystem bør utformes. Medlemmene skal også drøfte om Matmerk og KSL-sekretariatet bør slås sammen. Da vil økonomiske og administrative forhold stå sentralt i diskusjonen. Gruppen skal vurdere om en tettere samordning mellom et kvalitetssikringssystem og kompetansehevende tiltak i landbruket vil gi effekt.

Det legges til grunn for arbeidet at Matmerks oppgaver med merkeordninger som Beskyttede betegnelser og Spesialitet skal videreføres.

Verdien av norsk mat
Administrerende direktør Randi Kvissel Haugen i Matmerk mener arbeidet med en samordning av KSL og Godt Norsk er viktig for å løfte fram verdien av norsk mat.

- Styret i Matmerk tok allerede i fjor initiativ til en nærmere gjennomgang av merkeordingen Godt Norsk, da også med tanke på mulighetene for å sikre ordningen et mer helhetlig grunnlag. Vi er fornøyd med at dette arbeidet nå kommer i gang. I en framtidig konkurransesituasjon vil norske matprodusenter ha behov for et system som kan synliggjøre norsk råvarebruk og produksjon, og som kan hjelpe forbrukerne å finne norske matprodukter. Men en slik ordning må både bygge på et felles grunnlag og ha nødvendig oppslutning fra produsentene, sier Randi Kvissel Haugen.


12. oktober 2005