Historisk arkiv

Mat med arktisk kvalitet

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Mat: Hva er arktisk kvalitet? Favner begrepet hele landet, eller bare mat fra nord for Polarsirkelen? Temaet følges opp av Nordnorsk landbruksråd som tar opp FoU-behov i arktisk naturbruk og landbruk. (21.02.2005)

Mat med arktisk kvalitet

Mat: Hva er arktisk kvalitet? Favner begrepet hele landet, eller bare mat fra nord for Polarsirkelen? Temaet følges opp av Nordnorsk landbruksråd som tar opp FoU-behov i arktisk naturbruk og landbruk.

Mat fra nord
Forskningssjef Espen Haugland i Nordnorsk kompetansesenter sier det er gode muligheter for å finne variasjon i kvalitet og kjemisk innhold i planter alt etter hvor de er dyrket. - Dette kommer av at temperatur og lysforhold påvirker plantenes vekst. Haugland håper at Bioforsk Nord kan bygge opp spisskompetanse på arktisk kvalitet. Han påpeker imdlertid at det meste av landet per definisjon ligger utenfor Arktisk, også deler av Nord-Norge. Det kan derfor bli en vanskelig diskusjon hvis begrepet arktisk kvalitet skal brukes innenfor en geografisk avgrensning.

Mat
Mat med arktisk kvalitet. Norsk Lynghonning er internasjonalt kjent for sin renhet, kraftige aroma og høye kvalitet. Norsk birøkt strekker seg helt opp til Tromsø i nord. Foto: Tom Haga

Trygg Mat med Arktisk Kvalitet
Norsk dyre- og plantehelse, og arktisk kvalitet var i fokus på Norges deltakelse på Internationale Grune Woche i Berlin i år. Temaet for årets norske stand er ”Trygg Mat med Arktisk Kvalitet”, og vi kan dokumentere innholdet i en slik krevende påstand, sa landbruks- og matminister Lars Sponheim da han åpnet Norges utstilling på en acv verdens største mat og forbrukermesser.

- I Norge har vi både naturgitte forutsetninger - og et landbruk som er skapt for å utvikle kvalitetsprodukter innen mat og reiseliv. Vi har en dyrehelse og plantehelse i Europas eliteserie og et åpent kulturlandskap som følge av bl.a. landbruksdriften. Vi ønsker at ”Trygg Mat med Arktisk Kvalitet” skal assosieres med renhet, vakker natur, høy produktkvalitet på både mat- og reiselivsprodukter og at dette samlet sett skal gi oss spennende konkurransefortrinn, sa Sponheim.

Mat: Nå ønsker Nordnorsk landbruksråd å følge opp FoU-behov i arktisk naturbruk og landbruk i et nutt prosjekt. Bioforsk Nord håper de kan være på å bygge opp spisskompetanse på arktisk kvalitet.