Historisk arkiv

Mat og kulturlandskap 2005: Vinnere med stil

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Mat og kulturlandskap 2005: Ragnhild Henriksen,Volda vidaregåande skule og Julie Vårdal Heggøy, Dale vidaregåande skule er kåret som nasjonale vinnere av stilkonkurransen (11.06.2005).

Mat og kulturlandskap 2005: Vinnere med stil

Mat og kulturlandskap 2005: Ragnhild Henriksen,Volda vidaregåande skule i Møre og Romsdal og Julie Vårdal Heggøy, Dale vidaregåande skule i Sogn og Fjordane er kåret som nasjonale vinnere av stilkonkurransen Mat og kulturlandskap 2005. Landbruks- og matminister lars Sponheim delte i dag ut premiene til de to dyktige skribentene under Matstreif i Oslo.

Økt bevissthet om matproduksjon
Stilkonkurransen er en del av flere satsinger innenfor Mat og kulturlandskap 2005 og konkurransen har vært arrangert i et samarbeid med Norges Bondelag. Hensikten med denne tevlingen har vært å bidra til økt bevissthet omkring både lokale og globale spørsmål knyttet til produksjon og fordeling av mat.

Premiering
Delt førsteplass til :
Ragnhild Henriksen,Volda vidaregåande skule , Møre og Romsdal
Julie Vårdal Heggøy, Dale vidaregåande skule, Sogn og Fjordane

Å dyrke rettferd
Ragnhild Henriksen har skrevet stilen "Å dyrke rettferd".

Om denne sier juryen:
”Denne besvarelsen scorer svært høyt på språk, oppbygging og temaforståelse. Ved å la Markens Grøde ramme inn tydelige faktaopplysninger, oppnår stilskriveren å løfte problematikk fra det individbaserte og over i det globale bildet. En tekst som vekker følelsene, og viser alvoret og ansvaret som hviler på oss alle.”

Arven i Grasdalen
Julie Vårdal Heggøy har skrevet stilen "Arven i Grasdalen".

Om denne sier juryen:
”Språk, oppbygging og resonnement er godt. Bred og overbevisende argumentasjon. Kobling til hele bygda ,lokalpolitikk, nærhet til beslutninger og moderne forhandlinger mellom ham og henne tilkjennegir stor innlevelse og kunnskap om emnet.”

I premie får Ragnhild og Julie 7.500 kroner, diplom og praktboka Norge - portrett av en nasjon.

Skal, skal ikke
3.plass er tildelt Camilla Tjørhom, Kristen Videregående skole Lyngdal, Vest-Agder med stilen ” Skal, skal ikke”.

Om denne sier juryen:
”Denne teksten er skrevet på en profesjonell måte, hvor følelsene og det nære og private turneres godt. Godt språk. Gjennomarbeidet komposisjon, med en ”løsning” som er overraskende, mangefasettert og troverdig.”

Camilla får 2.500 kr, diplom og praktboka Norge - portrett av en nasjon i premie.

Landsomfattende konkurranse
Stilkonkurransen har vært landsomfattende, der hvert fylke har hatt en fylkesjury som nominerer inntil tre oppgaver som har gått videre i den nasjonale konkurransen.

Det har vært to stil/tekstoppgaver:

  • Arven i Grasdalen
  • Fellesskap med unge gårdbrukere i andre deler av verden

Jury for nasjonal konkurranse
Jury for den nasjonale konkurransen har bestått av:
Landbruks- og matminister Lars Sponheim, leder i Norges Bondelag Bjarne Undheim, generalsekretær i Norges Røde Kors Jonas Gahr Støre, Fylkesmann i Nord-Trøndelag Inger Lise Gjørv, forfatter Anne B. Ragde og forsker ved Norsk senter for bygdeforskning Marit S. Haugen.

Stilvinnere, Foto: LMD
Landbruks- og matminister Lars Sponheim overrakte i dag premier til de nasjonale vinnerne av stilkonkurransen Mat og kulturlandskap 2005. Foto: LMD


Strek
11. juni 2005