Historisk arkiv

Mat som profilerer Norge

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Mat: Statssekretærene i LMD, UD, FKD og NHD har vedtatt å videreføre prosjektet ”A Taste of Norway” på bakgrunn av en meget positiv evaluering av forprosjektet. (26.08.2005)

Mat som profilerer Norge

Mat: Statssekretærene i Landbruks- og matdepartementet, Utenriksdepartementet, Fiskeri- og kystdepartementet, og Nærings- og handelsdepartementet har vedtatt å videreføre prosjektet ”A Taste of Norway” på bakgrunn av en meget positiv evaluering av forprosjektet.

Prosjektet går ut på å gi Norge en ny og styrket profil gjennom eksponering av norsk matkultur og kokkekunst. Det understrekes at dette er et svært positivt prosjekt i profileringen av Norge og at den videre målsetting med ”A Taste of Norway” blir å videreutvikle og utnytte denne profileringsmuligheten samt utvikle nye verktøy og samarbeidsmodeller. Mat og kokkekunst tilfører tradisjonelle arrangementer, messer, næringslivsdelegasjoner og representasjonsarrangementer merverdier i form av opplevelser, en god atmosfære for relasjonsbygging og er en svært god markedsføring av Norge.

Mat, Gravet elg, Foto: Tom Haga
Mat: Gravet elg med syltet sopp og multepuré. Norge skal få en ny og styrket profil gjennom eksponering av norsk matkultur og kokkekunst. Foto: Tom Haga

Norske råvarer
LMD, UD og FKD har siden våren 2004 samarbeidet om prosjektet ”A Taste of Norway”. Målet er å utnytte norsk matkultur og kokkekunst for å profilere Norge ved statsbesøk ute og hjemme, ved eksportfremmende tiltak og internasjonale messer og ved andre viktige internasjonale møter hvor det er naturlig med en ekstra innsats i Norgesprofileringen.

Prosjektet er hittil ledet av en styringsgruppe med representanter fra tre departementer, mens den operative prosjektgruppen består av Gastronomisk Institutt og Matmerk. Eksportutvalget for fisk (EFF) har bidratt aktivt, det sammen gjelder Tine og Gilde i forprosjektfasen, som munnet ut med statsbesøket i Singapore, oktober 2004.

Profilerer Norge
Forprosjektet, dvs. statsbesøket i Singapore oktober 2004, er nå evaluert. Konklusjonen er at norske råvarer, norsk kokkekunst og norsk mat er viktige elementer i profilering og markedsføring av Norge, både nasjonalt og internasjonalt. Opplegget i Singapore løftet både profil og budskap og var en svært god markedsføring av Norge. Trekanten norsk sjømat, norske landbruksbaserte produkter og norsk kokkekunst fungerte bra i en helhet.

Statssekretærene i UD, LMD, FKD og NHD har nå konkludert med at prosjektet skal videreføres og at styringsgruppen utvides med representanter fra NHD og Innovasjon Norge.

Det er blir en hovedutfordring å få norsk reiseliv og norsk næringsliv for øvrig til å se de mulighetene som ligger i å utnytte maten til å utvikle genuine og spesielle opplevelser. Til nå har reiselivet forsømt matområdet og de mulighetene som ligger i å bevisst utnytte maten til å utvikle genuine og spesielle opplevelser, både for nordmenn på tur i eget land så vel som internasjonale besøkende. Den gode lokale maten, de spennende og smakfulle råvarene, kokker som formidler den gode historie vil bli viktige målbærere av disse opplevelsene.

Enkle redskaper
Det bør derfor utvikles enkle redskaper og samarbeidsmodeller som gjør norske råvarer, menyforslag og kokker tilgjengelig for aktører som presenterer og representerer Norge nasjonalt og internasjonalt. Ikke minst må prosjektet bli ”selvgående” ved at næringslivet bruker disse mulighetene til å profilere landet. Videre er det et mål for prosjektet å samordne ressursene og sikre en mer helhetlig opplevelse samt skape arenaene der maten og matkulturen møter nasjonale og internasjonale markeder og aktører.


26. august 2005