Historisk arkiv

Næringsutvikling: Brukerrettet forskning

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Næringsutvikling: Norges forskningsråd setter i gang nye forskningsprogrammer innen mat, areal og skog. Marked, verdiskaping og næringsutvikling skal være retningsgivende for programmene. (29.04.2005)

Næringsutvikling: Brukerrettet forskning

Næringsutvikling: Divisjonsstyret for Innovasjon i Norges forskningsråd setter i gang nye forskningsprogrammer innen mat, areal og skog. Marked, verdiskaping og næringsutvikling skal være retningsgivende for utviklingen av programmene.

Markedets behov
Divisjonsstyret vedtok 20. april å sette i gang to nye forskningsprogrammer og en satsing, det siste i samarbeid med Innovasjon Norge; Et nytt matprogram, et program for næringsutvikling basert på areal- og naturressurser og en satsing på verdiskaping i norsk skog- og treindustri. De nye programmene skal ha et klart brukerrettet preg, hvor markedets behov er det primære.

Innsats fra næringslivet
- Den nye programstrukturen og vektleggingen av innovasjon og næringsutvikling er helt i tråd med regjeringens prioriteringer i den nye forskningsmeldingen, Vilje til forskning, sier landbruks- og matminister Lars Sponheim. Den offentlige forskningsinnsatsen må ta hensyn til markedets behov slik at den også utløser økt innsats i næringslivet. Det er helt nødvendig dersom vi skal klare å gjennomføre den ambisiøse opptrappingen av forskningen som stortingsmeldingen legger opp til, sier Sponheim.

Matprogrammet - Norsk mat fra sjø og land
Matprogrammet har ansvar for nærings- og forvaltningsrettet forskning i hele verdikjeden fra forbruker til primærproduksjon for landbruksbasert matproduksjon og sjømat. Tema innenfor havbruk dekkes av programmet Havbruk. Konkurransedyktige og innovative næringer som leverer norsk mat for framtida er visjonen for programmet.

Areal- og naturbasert næringsutvikling
Arealprogrammet skal gi ny kunnskap som kan bidra til næringsutvikling basert på bærekraftig bruk av norske areal- og naturressurser (mat og tømmer unntatt). Arealbasert næringsliv og myndigheter innenfor fiskeri og havbruk, landbruk (jordbruk, hagebruk og skogbruk) og reindrift er de viktigste målgruppene for programmet.

Fellessatsing Tre
Fellessatsing Tre skal bidra til verdiskaping gjennom forskning og utvikling i norsk skog- og trerelatert næringsvirksomhet. Økt markedskunnskap, bedre trematerialer og -produkter, bærekraftig produksjon og bedre lønnsomhet i verdikjedene er prioriterte mål. Fellessatsing TRE er et samarbeid mellom Innovasjon Norge og Norges forskningsråd.

Næringsutvikling: De to nye programmene og fellessatsingen med Innovasjon Norge er lagt til Avdeling for landbruk og marin virksomhet i Norges forskningsråd. Matprogrammet og Arealprogrammet deler en klar blågrønn profil. For Fellessatsing Tre er det forskningsdelen som er lagt til Forskningsrådet. Utlysning av forskningsmidler for 2006 kommer i midten av juni.