Historisk arkiv

Økologisk: 30 kommuner har nådd målet

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Økologisk: 30 kommuner har passert stortingets målsetting om 10 prosent økologisk jordbruksareal. Holtålen kommune har norgesrekorden, med nesten 30 prosent økologisk drevet jordbruksareal . (12.04.2005)

Økologisk: 30 kommuner har nådd målet

Økologisk: 30 kommuner har passert stortingets målsetting om 10 prosent økologisk jordbruksareal. Holtålen kommune har norgesrekorden, med nesten 30 prosent økologisk drevet jordbruksareal .

Statens landbruksforvaltning (SLF) legger i disse dager fram sin statistikk for utviklingen i produksjon og omsetning av økologiske landbruksprodukter siste år. Rapporten viser at hele tretti kommuner har passert stortingets målsetting om 10 prosent økologisk jordbruksareal. Holtålen kommune har norgesrekorden, med nesten 30 prosent økologisk drevet jordbruksareal .

Økologiske produksjoner
- Vi har en målsetting om at 10% av jordbruksarealet skal være økologisk drevet innen 2010, forutsatt at det er et marked for økologiske produkter. En rekke kommuner har satset stort på økologisk produksjon og vi ser en gledelig utvikling innenfor flere produksjoner. Likevel går utviklingen på landsbasis for seint, både på areal og markedssiden, sier statssekretær i Landbruks- og matdepartementet, Leif Helge Kongshaug.

Landbruks- og matminister Lars Sponheim har invitert de store markedsaktørene til et møte den 26. april for å diskutere utviklingen i markedet for økologiske produkter.

Leif Helge Kongshaug, Foto: Torbjørn Tandberg
Økologisk: Utviklingen på landsbasis går for seint. Vårt mål er at 10% av jordbruksarealet skal være økologisk drevet innen 2010, sier statssekretær Leif Helge Kongshaug,
Foto: Torbjørn Tandberg

Under omlegging
Hele tretti kommuner har passert stortingets målsetting om 10 prosent økologisk jordbruksareal. Holtålen kommune har norgesrekorden, med nesten 30 prosent økologisk drevet jordbruksareal .

SLFs rapport viser videre at vi på landsbasis er oppe i 3,9 prosent økologisk jordbruksareal, arealer under omlegging inkludert. Dette er en vekst på 11 prosent fra 2003. Stortingets målsetting er ti prosent økologisk areal innen 2010, forutsatt at det er et marked for økologiske produkter. Skal vi nå dette målet må det på landsbasis legges om 124.000 dekar hvert år de neste fem årene. Det er stor variasjon mellom fylker når det gjelder andelen omlagt areal. Buskerud, Telemark og Sør-Trøndelag har alle mer enn fem prosent økologisk drevet areal, og tretti kommuner har altså allerede nådd Stortinget målsetting om ti prosent.

Økologisk melk
Mens produksjonen av økologiske produkter er stadig økende, når fremdeles lave andeler av produksjonen ut til forbrukeren som økologiske produkter. I fjor kom kun en fjerdedel av den økologiske melken og en tiendedel av det økologiske kjøttet ut i butikken som Ø-merket vare. TINE startet i februar 2005 produksjon av økologisk kefir, noe som trolig vil fordoble anvendelsen av økologisk melk. Situasjonen var bedre for egg, der 60 prosent av produksjonen ble solgt videre som økologisk i 2004 og mengden solgt vare økte med 8,5 prosent.

Økologiske poteter 18 prosent
Det har vært en positiv utvikling i potet- , frukt og grønnsaksarealet brukt til økologisk produksjon. De siste fem årene har areal til økologisk potetdyrking økt med 18 prosent, mens arealer til økologisk grønnsaksdyrking har økt med 6 prosent. Arealer til økologisk frukt og bær har i samme periode hatt en svært sterk vekst (104 prosent), men utgjør likevel ikke mer enn 1212 dekar.

- Jeg har registrert at det har vært stor interesse for å søke SLF om støtte til å gjennomføre såkalte helkjedeavtaler der produsenter, foredlingsledd og butikkjeder har samarbeider for å bedre tilbudet av økologiske produkter. Jeg tolker dette som et signal på at markedsaktørene nå er villige til å gå med engasjement inn i den økologiske produksjonen. Det er på tide, og gir meg tro på at markedsutviklingen i siste halvdel av målperioden vil gå raskere enn vi hittil har opplevd, sier Leif Helge Kongshaug.


12. april 2005