Historisk arkiv

Økologisk produksjon: Ny regelverkstruktur

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Økologisk: Landbruks- og matdepartementet har 4. oktober 2005 fastsatt ny forskrift om økologisk produksjon og merking av økologiske landbruksprodukter og næringsmidler. (05.10.2005)

Økologisk produksjon: Ny regelverkstruktur

Økologisk: Landbruks- og matdepartementet har 4. oktober 2005 fastsatt ny forskrift om økologisk produksjon og merking av økologiske landbruksprodukter og næringsmidler. Forskriften trer i kraft 28. oktober 2005. Samtidig oppheves forskrift 5. mai 1998 nr. 402 om produksjon og merking av økologiske landbruksvarer og kapittel 3 og 4 i Regler for økologisk landbruksproduksjon (Regelhefte utgitt av Debio gjeldende fra januar 2003).

Regelverket for økologisk produksjon har i lengre tid vært under vurdering med tanke på å finne frem til en struktur som tilfredsstiller formelle og praktiske krav. Etter anbefaling fra daværende Statens næringsmiddeltilsyn og Statens landbrukstilsyn ble det besluttet at det skulle utarbeides en ny forskrift og offentlige veiledere.

Den nye forskriften er i likhet med tidligere utformet som en henvisningsforskrift, hvor rettsaktene som er innemmet i EØS-avtalen er tatt inn i forskriften. I tillegg er særskilte nasjonale bestemmelser innarbeidet i forskriften. Herunder kan nevnes at totalforbudet mot bruk av kobberpreparater som plantevernmiddel i økologisk produksjon videreføres, samt at gulv i hus til sau unntas fra kravet om tett dekke.

Offentlige veiledere
Før den nye forskriften trer i kraft, vil Mattilsynet ha ferdigstilt de nye offentlige veilederne for økologisk produksjon. Veilederne er ment som et redskap for brukerne for lettere å kunne forstå og få oversikt over hva som er gjeldende offentlige bestemmelser for økologisk produksjon, herunder rettsaktene som er innlemmet i forskriften. Mattilsynet vil ha ansvar for at veilederne holdes oppdatert.

Merkebruk
Debio er eier av Ø-merket. Ø-merket kan fortsatt benyttes på alle økologiske landbruksprodukter som oppfyller offentlige krav.

Økologisk: Ny forskrift om økologisk produksjon og merking av økologiske landbruksprodukter og næringsmidler er fastsatt av Landbruks- og matdepartementet. Forskriften trer i kraft 28. oktober 2005.


5. oktober 2005