Historisk arkiv

Reindrift: Markert nedgang i reintallet

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Reindrift: - Reindriften må fortsette å slakte mye dyr også de siste ukene av slaktesesongen, sa landbruks- og matminister Lars Sponheim i dag på et møte i Kautokeino. (23.02.2005)

Reindrift: Markert nedgang i reintallet

Reindrift: - Reindriften må fortsette å slakte mye dyr også de siste ukene av slaktesesongen, sa landbruks- og matminister Lars Sponheim da han i dag drøftet reintallstilpassingen og reinkjøttmarkedet med næringen på et møte i Kautokeino.

- Slaktingen har vært betydelig denne sesongen. Vi må faktisk tilbake 20 år for å finne et tilsvarende nivå, sa Sponheim. Men slakteaktiviteten kan bli enda høyere - sesongen er ikke avsluttet ennå. Reindriften bør fortsatt jobbe for å få slaktet disse siste ukene. Det er deres valg som nå vil være avgjørende for hvilke tiltak som blir nødvendige videre, sa landbruks- og matministeren.

Reinkjøtt et unikt produkt
- Markedet for reinkjøtt er betydelig forbedret det siste året. Markedsarbeid og kampanje har ført til dette. Staten har aktivt bidratt til at reinkjøtt har fått større oppmerksomhet, sa landbruks- og matminister Lars Sponheim. - Det er viktig med kontinuitet i markedsføringen. Det er derfor satt av midler videre til markedsføring av reinkjøtt. I tillegg til dette vil jeg, i ulike sammenhenger, bidra til at reinkjøttet får økt fokus. Og ikke minst får den plass den fortjener som et unikt og næringsrikt produkt, sa han.

Reinsdyrslakt. Foto: LMD
Reindriften bør fortsatt jobbe for å få slaktet de siste ukene mot 1 april. Det er deres valg som nå vil være avgjørende for hvilke tiltak som blir nødvendige videre, sa landbruks- og matminister Lars Sponheim I Kautokeino i dag. Foto: LMD

Stimulerer til økt slakting
Det er nylig inngått avtale mellom slakterier og Norsk Kjøtt om leveranser av 10 000 flere rein fra Vest-Finnmark. - Landbruks- og matdepartementet satte i verk dette tiltaket fordi vi vil legge til rette for reintallstilpasningen. Dette tiltaket er til hjelp for de distrikter som ennå ikke har fått slaktet, i og med at det er øremerket for rein fra Vest-Finnmark, poengterte landbruks- og matministeren.

Han minnet også om at det er innført en ordning med 5 kr i tilskudd til slakteriene for å stimulere til økt slakting blant de som har inngått avtaler om reduksjon eller avvikling.

- Først når vi er kommet lenger ut på våren, kan vi trekke konklusjon mht. reintallet. Da vil vi endelig kunne si noe om det er nødvendig å vurdere alternative prosesser til den frivillige ordningen vi til nå har lagt opp til, sa Sponheim.

Ny reindriftslov
- Arbeidet med å forberede en ny lov må nødvendigvis ta noe tid. Departementet har utsatt fremleggelsen av ny lov på bakgrunn av at vi ønsker å se nærmere på muligheten for å gi siidaen en mer sentral plass enn hittil, sa Sponheim, som opplyste at han tar sikte på å legge et nytt lovforslag frem for Stortinget ved utgangen av dette året.