Historisk arkiv

Siste Streif i Hordaland blir bynært

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Streif: Søndag 4. september blir det bynært Streif i pressområde i Mellingen i Åsane ved Bergen. Streifturen på postvegen vil gi innsikt i historien og utfordringene for framtiden. (02.09.2005)

Siste Streif i Hordaland blir bynært

Streif: Søndag 4. september blir det bynært Streif i pressområde i Mellingen i Åsane ved Bergen. Streifturen på postvegen vil gi innsikt i historien og utfordringene for framtiden. Turen starter ved Åsane gamle kirke og følger postveien innover til Mellingen, over Rimmaskaret via Sætregården til Hitland. Turen avsluttes på Hitland gjestegård med matservering. Det blir også servering underveis.

Oppmøte ved Åsane gamle kyrkje kl. 1000. Retur med buss frå Hitland gjestegard til Åsane gamle kyrkje kl. 1800.

Den Trondhjemske Postvei gikk mellom Bergen, Molde og Trondheim fra 1786. Vegen fra Åsane gamle kirke og innover langs og i Dalavegen, over Rimmaskaret via Sætregården til Hordvik er en del av denne vegen. De siste årene er det gjort en betydelig innsats for å restaurere den gamle postvegen fra gården Mellingen over Rimmaskaret til Sætregården. Opprustingen av postveien er i all hovedsak finansiert av Hordaland fylkeskommune, Statens Vegvesen og Fylkesmannen i Hordaland.

Streif, Postvegen frå Bergen, Kart
Streif: Gammelt kart over postvegen frå Bergen.

Åsane kulturkontor har også bidratt. I tillegg til vegen, er det restaurert mange steinhus og steingarder, og rydda flere beiter. Til dette er det gitt tilskudd fra Fylkesmannen i Hordaland.

Uten et aktivt landbruk med slått og beitebruk endrer landskapet i Åsane seg raskt. Husdyrene blir borte, de grønne bøene gror til med krattskog og gamle byggverk som steingjerder, steinhus, kanaler og veier forfaller. Landskapet blir forringet som kulturhistorisk dokument og det biologiske mangfoldet blir gradvis endret. Derfor er det så viktig at en legger til rette for at gårdene kan drives.


2. september 2005