Historisk arkiv

Streif: Mattradisjoner på Oppstugudagen

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Streif: Fylkesmann Kåre Gjønnes åpner Oppstuggudagen og Jårastreifet i Orkdal 5. juni. Kong Haakons kavringer var vanlig i dette dalføret i tida etter 1905. Nå får du smakebiter og du får servert annen tradisjonsrik kost. (01.06.2005)

Streif: Mattradisjoner på Oppstugudagen

Streif: Fylkesmann Kåre Gjønnes åpner Oppstuggudagen og Jårastreifet i Orkdal 5. juni. Kong Haakons kavringer var vanlig i dette dalføret i tida etter 1905. Nå får du smakebiter og du får servert annen tradisjonsrik kost.

Streif er en del av landbrukets markering av unionsoppløsningen. Gjennom disse arrangementene ønsker en å øke bevisstheten omkring verdien av mat og kulturlandskapet i ulike sammenhenger. Å øke kunnskapen om hvilke endringer som har skjedd i kulturlandskapet de siste 100 år er også en viktig del av Streif.

Bygdatun
På toppen av de bratte liene i Orkdalen ligger det platåer som kalles jårer. Bygdatunet på Oppstuggu Berbu ligger på en av de mange jårene i Orkdalen. Oppstuggu Berbu har etter hvert blitt bygd ut og blitt et stort bygdatun for nedre del av Orkdalsføret. På årets Oppstuggudag vil utviklingen gjennom det siste hundreåret stå sentralt. Mye av fokuset vil bli rettet mot maten og kulturlandskapet.

Streif, Kulturlandskap
Streif: Kulturlandskap, Foto: FM Sør-Trøndelag