Historisk arkiv

Streif i kystbondens liv for 100 år siden

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Streif: Skolene i Vikna i Nord-Trøndelag er i gang med sin markering av unionsoppløsningen i 1905. Noen elever har allerede deltatt på Streif, og flere vil få oppleve dette framover. (04.05.2005)

Streif i kystbondens liv for 100 år siden

Streif: Skolene i Vikna i Nord-Trøndelag er i gang med sin markering av unionsoppløsningen i 1905. Noen elever har allerede deltatt på Streif, og flere vil få oppleve dette framover. Opplegget som dels foregår i klasserommet og dels på en gård viser hvordan en levde for 100 år siden. Samtidig skal elevene fabulere omkring hvordan livet vil arte seg om 50 år.

Streif i mat og levemåte
På gårdsbesøket fokuseres det på maten og levemåten for 100 år siden. Det blir vist matlaging og matretter fra kystbondes liv i forrige århundre. Den mest typiske middagsmaten var sild, poteter og grynsuppe. Dette var vanlig middag helt fram til etterkrigstida. For 100 år siden måtte en selv lage klær, og ull var et mye brukt råstoff. På Streifet blir prosessen fra ull til garn demonstrert for elevene gjennom ord og bilder.

Streif i mat og landskap.
Streif i kystbondens liv på Vikna.
Foto: Dag Roar Opdal, Vikna kommune

Vikna er fra naturens side berglendt og karrig, og sterk beiting har gjort kommunen skogfattig. Til fyring og oppvarming måtte en derfor bruke torv. ”Torvonna” var en viktig onn som foregikk etter våronna. Torva ble ”skjært ut” av myrene , og tørket i spesielle hytter. En film fra Vikna som viser hele prosessen fra torvstikking via tørking og lagring blir vist for elevene, og gårdbrukeren viser elevene hvordan torva ble brukt som brensel. Elevene får også selv fyre opp torv for å se hvordan det brenner.

Ellers får elevene stifte bekjentskap med gamle gårdsredskap. Disse er ofte selvlaget, og de kan vanskelig sammenlignes med dagens jordbruksredskap.

strek

4. mai 2005