Historisk arkiv

WTO-forhandlingene

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

WTO-ministre fra 17 land møttes i går i Zürich for bl.a. å drøfte forhandlingene på landbruksområdet. G-10, der Norge inngår, var representert på møtet ved Japan, Sveits og Korea. (11.10.2005)

WTO-forhandlingene

WTO-ministre fra 17 land møttes i går i Zürich for bl.a. å drøfte forhandlingene på landbruksområdet. G-10, der Norge inngår, var representert på møtet ved Japan, Sveits og Korea.

G-10 la på møtet fram et dokument som illustrerer hva en kan tenke seg av tollreduksjoner i forhandlingene om markedsavgang for landbruksvarer. Bakgrunnen for G-10s framleggelse var tilsvarende konkrete innspill fra andre land/grupper av land i den pågående forhandlingsrunden. For G-10 er det overordnet viktig å unngå tak på tollsatser; dvs. at det settes en maksimumsgrense for hvor høye tollsatsene kan være. USA har for eksempel foreslått et tak for tollsatser på 75 % for industriland. G-10 legger videre til grunn tollreduksjoner i størrelsesorden 27-45 %, alternativt 32-50% ved større fleksibilitet. Et annet viktig aspekt for G-10 er at produkter av spesiell viktighet for et land (sensitive produkter) skal tas spesielt hensyn til gjennom mindre tollreduksjoner enn de foreslåtte. For slike sensitive produkter skal det i tilfelle som hovedregel være importkvoter.

På møtet la USA og EU videre fram sine forhandlingsposisjoner for markedsadgang og internstøtte på landbruksvarer. De framlagte dokumentene vil være en del av grunnlaget for de videre forhandlingene fram mot ministermøtet i Hong Kong i desember.

De framlagte forhandlingsposisjonene til USA, EU og G-10 er lagt ut på følgende linker: