Historisk arkiv

Zoonoser: Samarbeid reduserer risiko

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Zoonoser: - Internasjonalt samarbeid og en gjennomtenkt strategi reduserer risiko ved økt import av mat, dyr og fôr, sier Ivar Vågsholm, medlem av EFSAs Scientific Panel on Biological Hazards. (08.03.2005)

Zoonoser: Samarbeid reduserer risiko

Zoonoser: - Internasjonalt samarbeid og en gjennomtenkt strategi reduserer risiko ved økt import av mat, dyr og fôr, sier Ivar Vågsholm, medlem av EFSAs Scientific Panel on Biological Hazards og leder av Zoonoscenter ved Sveriges Veterinærmedisinske Anstalt.

Zoonoseseminar
Zoonoser: Ku. Foto: Økoinfo
Zoonoser er infeksjonssykdommer som kan overføres mellom dyr og mennesker. I Norge er den zoonotiske situasjonen svært god, og bedre enn i de fleste andre land. Men vi må forberede oss på en situasjon der import og sannsynligheten for introduksjon av zoonotiske smittestoffer øker. Norsk Zoonosesenter holder i dag et seminar hvor temaet er import av dyr og mat, og introduksjon av smittestoffer og spredning av sykdom hos mennesker og dyr.

Risikohåndtering
- Dersom man øker importen av mat, dyr og fôr uten å ha en strategi for å håndtere risiko forbundet med dette, kan det oppstå nye problemer. Eksempel på dette er problemer som oppstår som følge av økt forflytningen av levende dyr mellom EU-landene, fastslår Ivar Vågsholm.

Zoonoserog import: Seminar i dag 8. mars hos Norsk Zoonosesenter.