Historisk arkiv

Innlegg ved åpning av ØkologiPartner, Stavanger. 01.12.2004

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Statssekretær Leif Helge Kongshaug

Innlegg ved åpning av ØkologiPartner, Stavanger. 01.12.2004

Statssekretær Leif Helge Kongshaug

Godtfolk!

Det er hyggelig å være her i matfylket Rogaland. Ettersom Rogaland ikke er best kjent for å være en spydspiss i utviklingen av økologisk produksjon, er det spesielt hyggelig å være her for å presentere en nyvinning nettopp på dette området!

Stortinget har som mål om at 10% av det samlede jordbruksarealet i Norge skal være økologisk forutsatt at det er et marked for økologiske produkter. Det er Regjeringens holdning at norske forbrukere, på samme måte som forbrukerne ellers i Europa, skal ha anledning til å velge mellom et mangfold av ulike matvarer og matkvaliteter, herunder økologiske produkter. I politisk ledelse i landbruks og matdepartementet er vi derfor opptatt av at vi skal nå denne målsettingen. Og dette er ikke blitt mindre viktig for oss etter at vi har blitt et departement også for mat.

Utviklingen av det økologiske landbruket framover er avhengig av at det utvikles et marked for økologiske produkter. Per i dag er det mange utfordringer som må løses før dette markedet fungerer tilfredsstillende og etterspørselspotensialet er utløst. Det verktøyet jeg har fått være med på å åpne i dag, er et godt eksempel på et målrettet og løsningsorientert arbeid direkte rettet mot å løse noen av markedsutfordringene.

ØkologiPartners verktøy skal først og fremst bidra til at flere velger å bruke økologisk mat- særlig innenfor storhusholdning. Tilbakemeldinger fra kjøkkensjefer og kantineledere tyder på økende interesse for økologiske matvarer. Stadig flere bedrifter, organisasjoner og kommuner ser på matpausen som en viktig del av arbeidet med helse, miljø og sikkerhet (HMS). Stavanger kommune, er jo helt konkret eksempel på dette. Jeg vet at Oslo kommune har lignende planer om å tilby mer økologisk mat i sine kantiner. Jeg må si jeg syns det er svært spennende at storkjøkkensegmentet viser interesse for å ta ibruk økologisk mat. For får man dette segmentet til å etterspørre og bruke økologiske produkter, vil det kunne utgjøre et vesentlig marked framover.

De utfordringene man står ovenfor når det gjelder omsetning av økologiske produkter og lokalprodusert mat generelt er for en stor grad like. I LMD er vi svært opptatt av at vi må bli flinkere til å utnytte det potensialet som ligger i lokal produsert og kortreist mat, enten den er økologisk eller ikke. Skal norsk landbruk være rustet til å møte framtiden, må det satses på mer enn å gjøre folk mette. De aller fleste av oss er for lengst allerede godt mette og har det vi kan ønske oss av ting & tang. Nye tall viser at Nordmenn er de 3. rikeste i verden. Nå ønsker vi å bruke økt kjøpekraft til å gi livene våre innhold og opplevelser. Folk vil ha mat som har en historie å fortelle, som har særpreg og kvalitet.

Tankegangen om kortreist og lokal produsert mat passer godt inn i det økologiske konseptet, der både reduserte transportavstander og tettere kobling mellom produsent og forbruker er viktige mål. Jeg er derfor glad for at ØkologiPartner har tatt høyde for dette perspektivet når de har utviklet sitt nettverktøy. De har laget en brukervennlig løsning som gjør det mulig for kundene å søke spesifikt etter mat produsert i egen region. Jeg ser derfor klart et potensiale for at ØkologiPartner i framtiden kan utvikles til et verktøy som kan brukes til omsetning også av lokale matspesialiteter som ikke er økologiske.

Den store utfordringen for produsenter som skal inn i storkjøkken-markedet er å kunne tilby jevne leveranser av kvalitetsprodukter i store nok volumer– til en konkurransedyktig pris. Det er denne utfordringen ØkologiPartner har tatt tak i. ØkologiPartners nettsider gjør det enkelt både å få oversikt over det økologiske vareutvalg, de volumer som til enhver tid er tilgjengelig og ikke minst å bestille varene.

ØkologiPartner har laget verktøyet og synliggjort mulighetene. Det er imidlertid andre som skal produsere, tilby og selge varene. Nå er det med andre ord opp til dere som er tilbydere av økologiske varer og dere som ønsker å kjøpe og bruke disse produktene å overta stafettpinnen. Jeg håper dere kjenner deres besøkelsestid og benytter dere aktivt det flotte verktøyet som er utviklet.

Jeg ønsker alle parter lykke til med videre arbeid!