Landbruks- og matministerens svar på spørsmål nr. 5 til spørretime (16. februar 2005)
Historisk arkiv
Publisert under: Regjeringen Bondevik II
Utgiver: Landbruks- og matdepartementet
Tale/innlegg | Dato: 16.02.2005
Landbruks- og matministerens svar på spørsmål nr. 5 til spørretime (16. februar 2005)
Stortingets president
Spørsmål fraBendiks H. Arnesen
”Stortinget har gjennom verdiskapingsprogrammet i landbruket stimulert til økt nisjeproduksjon. Nå hevdes det at nisjebedrifter som for eksempel Norsk Viltprodukt AS skvises fra markedet fordi de store kjedene gjennom sin økonomiske styrke presser dem ut. Vil statsråden foreslå endringer i regelverket for å sikre nisjeprodusentene en akseptabel tilgang til markedet?”
President,
Som landbruks- og matminister vil jeg understreke behovet for et større mangfold av matvarer i norske dagligvarebutikker. I Landbruks- og matdepartementet støtter vi en lang rekke initiativer og prosjekter for å legge forholdene til rette for at flere små matprodusenter lykkes i markedet generelt og innenfor dagligvarehandelen spesielt. For å forsterke arbeidet ytterligere har vi i vår nye strategi for næringsutvikling økt satsingen på markedskompetanse og salgstilgang for små og mellomstore matprodusenter.
Lokal mat og norske matspesialiteter må være tilgjengelige for forbrukerne for at forbruket, og dermed den lokale verdiskapingen, skal øke. Dette krever at matvarene må være å finne i butikkene.
I vår satsing på Verdiskapingsprogrammet for matproduksjon har vi en god dialog med kjedene. Dialog og samarbeid er viktig for å lykkes. Både Coop, Norgesgruppen og Ica har signalisert at de ønsker å satse på lokal mat. Dette følger vi aktivt opp.
I Verdiskapingsprogrammet for matproduksjon er det også etablert nettverk som tilbyr kurs til produsenter om hvordan dagligvaremarkedet fungerer og om arbeidsmetoder som kan gi en posisjon i markedet.
I matprogrammet er det videre etablert ulike prosjekter som har som mål å få flere norske matspesialiteter og lokal mat inn i dagligvaremarkedet. Som eksempel kan jeg nevne samarbeidsprosjekt mellom Norgesgruppens SPAR-butikker og Matforsk. Prosjektet fokuserer på markedsadgang for matspesialiteter i SPAR, økt kunnskap om trygg produksjon, markedsføring, design, distribusjon med mer.
Det er likevel også nødvendig å ta inn over seg at butikkene ikke kan ta inn alle varer og til en hver pris. Varene må være interessante for forbrukeren å kjøpe, kvaliteten må være god, produsentene må levere riktig volum til avtalt tid, og gi en rimelig inntjening for butikkene. Det er ikke alle små matprodusenter som klarer å tilfredsstille butikkenes krav og forventninger. Disse bør se seg om etter andre markeder for sine produkter, for eksempel spesialbutikker, Bondens Marked eller internettsalg De to sistenevnte markedskanalene har fått støtte fra matprogrammet og de har blitt positivt mottatt av forbrukerne.
Det er neppe mulig eller hensiktsmessig å lage et eget regelverk som bestemmer hvilke varer og merkevarer butikkene og hotell- og restaurantbransjen skal ta inn til en hver tid. Jeg har derimot stor tro på, og erfaring for, at myndighetene gjennom dialog og et samarbeid med dagligvarehandelen og hotell- og restaurantbransjen kan sikre at lokal mat og norske matspesialiteter blir lettere tilgjengelig for forbrukerne og i et langt større omfang enn i dag.