Historisk arkiv

Landbruks- og matministerens svar på spørsmål nr. 6 til spørretime (16. februar 2005)

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Landbruks- og matministerens svar på spørsmål nr. 6 til spørretime (16. februar 2005)

Stortingets president

Spørsmål fra Aud Gaundal

I den senere tid har vi sett flere tilfeller der Statens landbruksforvaltning avviser løsninger til samdrift hvor det kreves dispensasjon fra framforhandlet avtale mellom Landbruks- og matdepartementet og landbruksorganisasjonene. En samlet næringskomité sa ved jordbruksoppgjøret for 2003 at disse grensene måtte praktiseres litt fleksibelt med bakgrunn i lokale forhold. Lokale instanser har i mange tilfeller tilrådd dispensasjoner. Hvorfor blir ikke dette i større grad praktisert?

President,

Et av vilkårene for å få beregnet kvote for samdrift i melkeproduksjon er at avstanden mellom landbrukseiendommene som inngår i samdriften og samdriftens driftssenter ikke skal overstige 12 km målt langs vei. Dette innebærer i praksis at det kan være inntil 24 km mellom medlemmer i samme samdrift, gitt at driftssenteret ligger midt i mellom dem. Denne bestemmelsen er fastsatt i jordbruksavtalen for 2004-2005 etter forhandlinger med Norges Bondelag og Norsk Bonde- og Småbrukarlag.

Jeg mener at alle melkeprodusenter bør ha de samme mulighetene til å etablere samdrift, enten de er lokalisert i et område med stor tetthet av melkeprodusenter eller ikke. Det er imidlertid åpenbart at det er utfordringer knyttet til å få dette til i praksis med gjeldende avstandsgrense for samdrifter.

Hele poenget med å ha en avstandsgrense er at den må praktiseres som en hovedregel. Dette innebærer at forvaltningen vurderer rimeligheten i det enkelte tilfellet. I tråd med føringene fra Næringskomiteen i behandlingen av jordbruksoppgjøret 2003 blir det bl.a. vurdert hvorvidt området har lav tetthet av melkeprodusenter. I en helhetsvurdering av den enkelte søknad blir det også lagt vekt på omfanget av tidligere samarbeid mellom partene.

Avstandskravet kan bl.a. ses i sammenheng med tidligere krav om at samdriftsmedlemmene skal være aktive i drifta. Avstanden bør således ikke bli for lang ut fra hensyn til rasjonell drift, dyrevelferd, transport m.m. I fjorårets jordbruksoppgjør ble det enighet om å fjerne kravet til aktivitet for medlemmer av samdrifter i melkeproduksjon. En arbeidsgruppe mellom avtalepartene i jordbruksoppgjøret har nylig konkludert med at kravet ikke reetableres.

Ut over dette vil bestemmelsene for samdrifter bli underlagt en løpende vurdering.