Historisk arkiv

Gyrodactylus salaris: Brendes brev til Sveriges jordbruksminister Winberg

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Miljøverndepartementet

Gyrodactylus salaris: Brendes brev til Sveriges jordbruksminister Winberg

Jordbruksminister och jämställdhetsminister
Margareta Winberg
Jordbruksdepartementet
Fredsgatan 8
103 33 Stockholm
SVERIGE

Deres ref

Vår ref

Dato

-

01. aug. 2002

Ark:

Kjære Margareta,

Jeg viser til våre tidligere kontakter om det Gyrodactylus-infiserte anlegget for oppdrett av regnbueørret i Bullaren, senest møtet om saken i Oslo den 23. april. I dette møtet var vi blant annet enige om at eventuell videre oppdrettsvirksomhet i Bullaren skulle drives slik at det ikke innebærer noen fare for spredning av G. salaris.

Mitt embetsverk har nylig blitt informert om at oppdrettsanlegget har vært i drift gjennom sommeren med den samme konsesjon og de samme driftsbetingelser som tidligere. Fisken i anlegget har i denne perioden vært holdt i kar på land. Nylig har vi imidlertid fått vite at eieren nå ønsker å sette fisk ut i sjøen, og at han i denne forbindelse har vært i kontakt med länshøvdingen i Västre Gøtaland.

Jeg mener utsetting av ny regnbueørret i Bullaren vil føre til at faren for smitte til laksen i Enningdalselven vil bli vesentlig større og derved være i strid med konklusjonene fra vårt møte i april. De smitteforsøkene som er gjennomført har også vist at G. salaris fra Bullaren fører til dødelighet på laksen i Enningdalselven. Jeg vil derfor be om at du tar initiativ for å hindre at fisk på ny blir satt ut i oppdrettsanlegget i Bullaren.

Med hilsen

Børge Brende