Historisk arkiv

Skien kommune. Innsigelse til kommuneplanens arealdel, skoletomt ved Are Frodes veg (jordvern)

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Miljøverndepartementet

Fylkesmannen i Telemark
Statens hus
3708 Skien

Deres ref

Vår ref

Dato

02-3596 P /Elu

12.06.03

Skien kommune. Innsigelse til kommuneplanens arealdel – skoletomt ved Are Frodes veg

Det vises til fylkesmannens brev datert 30.10.02.

Saken er i henhold til plan- og bygningslovens § 20‑5, femte ledd oversendt Miljøverndepartementet for avgjørelse fordi Fylkeslandbruksstyret i Telemark har innsigelse til omdisponering av landbruksjord til skoletomt. Kommuneplanen er med unntak av konfliktområdet vedtatt med rettsvirkning av kommunestyret i Skien den 22.08.02.

Miljøverndepartementet godkjenner skoletomt ved Are Frodes veg i kommuneplanens arealdel 2001‑2015. Departementet viser til kommunens vurdering av aktuelle tomtealternativer, og har etter en samlet vurdering kommet til at det ikke er tilstrekkelige grunner til å overprøve kommunestyrets vedtak om omdisponering av 36 daa landbruksareal inntil tettbebyggelsen.Innsigelsen fra Fylkeslandbruksstyret i Telemark er etter dette ikke tatt til følge.

Bakgrunn for saken

Kommunen vedtok 22.08.02 som del av kommuneplanens arealdel for 2001‑2015 å omdisponere et LNF-område til utbyggingsområde for ny ungdomsskole. Kommunen begrunner sitt vedtak i brev til fylkesmannen 30.09.02 og viser til nasjonale føringer for grunnskolens innhold og arbeidsform. Kommunen mener at de aktuelle plasserings- alternativer ikke har tilstrekkelig størrelse og dermed vil føre til et oppstykket skolemiljø. Alternativene er mindre gunstige, kompliserte eller kostbare for kommunen å gjennomføre. Ett av tomtealternativene ligger ved siden av en gravlund. Naboskapet anses for uheldig og dette alternativet vil binde den langsiktige kirkegårdsbruken.

Fylkeslandbruksstyret i Telemark reiste innsigelse mot kommunens vedtak. Vedtaket vil føre til at et svært høyproduktivt jordbruksareal blir nedbygd. Området er av de mest produktive jordbruksarealene for matkorndyrking rundt Skien.

Fylkesmannen har i sitt oversendingsbrev til departementet den 30.10.02 anbefalt at innsigelsen blir tatt til følge og at området legges ut til LNF-område i kommuneplanens arealdel. Etter fylkesmannens vurdering er området et av de beste jordbruksarealene i Skien. Fylkesmannen mener at alternative tomter ikke har vært vurdert godt nok.

Befaring ble avholdt 22.11.02 der representanter for kommunen, fylkesmannen, fylkeslandbruksstyret og Miljøverndepartementet deltok.

I forbindelse med den sentrale behandlingen har Miljøverndepartementet innhentet uttalelse fra Landbruksdepartementet.

Landbruksdepartementet skriver i brev av 08.01.02 at arealene under Mæla gård i Skien har meget høy verdi som matkornareal. En nedbygging av disse arealene er i strid med de nasjonale retningslinjer for jordvern. Departementet mener at etablering av en ungdomskole vil føre til en forskyvning av bygrensene ut i høyproduktive jordbruksareal og føre med seg et utbyggingspress på omkringliggende jordbruksarealer. Landbruksdepartementet anbefaler at innsigelsen tas til følge.

Miljøverndepartementets vurdering

Konflikten gjelder en mindre del av store sammenhengende jordbruksarealer i drift på nordsiden av Skien tettsted. Disse områdene er LNF-områder i gjeldende kommuneplan. Det vesentligste av byutviklingen i området skjedde fram til 1970-tallet. Den aktuelle tomta utgjør en del av jordbruksarealene nærmest boligbebyggelsen. I kommuneplanforslaget la kommunen opp til at Are Frodes veg skulle danne den framtidige utbyggingsgrensen mot de store sammenhengende jordbruksområdene. I seinere tid har det i tråd med dette skjedd en viss utbygging av boliger øst for konfliktområdet, men på udyrkbare arealer. Are Frodes veg er kommunal og har ingen overordnet plass i vegsystemet. Den går gjennom Mæla gård som dyrker jordbruksarealene på begge sider av vegen. Etter innsigelsen fra fylkeslandbruksstyret og som en del av fylkesmannens mekling, reduserte kommunen det foreslåtte skoletomtearealet fra 85 daa til 36 daa.

Ungdomsskolen inngår i dag som en del av det eldre Lunde skoleanlegg som ligger på en trang tomt i bebyggelsen drøyt 1 km nærmere sentrum. Departementet forstår kommunens mål om å oppfylle nyere pedagogiske prinsipper og at dette best kan gjøres med et nytt skoleanlegg uten sterke arronderingsmessige begrensninger. Det er positivt at kommunen ønsker å utnytte naturområdene som ligger i tomtas nærhet i undervisningen. Det kan her vises til Stortingsmelding nr 39 (2001-2002) Friluftsliv som fremholder natur- og friluftsliv som en viktig helsefremmende faktor som skal integreres og forsterkes i skolens virksomhet. Det er også positivt at kommunen legger vekt på at den valgte lokaliseringen vil kunne gi skolebygningen en arkitektonisk utforming som kan samspille godt med de ønskede pedagogiske prinsipper.

Kommunen har vurdert flere alternative plasseringer. Det er konkludert med at en ny skole må bygges innenfor samme skolekrets, hvor de mest aktuelle alternativene er i bruk som lekeland-, messe- eller stadionområder. Selv om disse arealene til dels er kommunalt eid og til dels er eid av parter som har vært positive til en skoleutvikling i samarbeide med kommunen, er det begrensninger i en slik utbygging. Samtidig ser departementet potensialet som ligger i utviklingen av disse arealene i lys av St. 23 (2001-2002) Bedre miljø i byer og tettsteder. I meldingen påpekes viktigheten av å utvikle byområdene med fortetting, helsefremmende aktivitetsområder og ”grønne soner”. Et skoleanlegg av den planlagte størrelse vil være vanskelig å innpasse på de alternative tomtene samtidig som de hensyn stortingsmeldingen fremhever for byutvikling kan ivaretas i området.

Jordbruksarealene nord for Skien har stor betydning for landbrukets produksjonsgrunnlag. Det er viktig at kommunen i sin planlegging ikke foretar langsiktige disponeringer som svekker muligheten for varig drift i det sammenhengende jordbrukslandskapet. Miljøverndepartementet har kommet til at den aktuelle omdisponeringen er et enkelttiltak med begrenset virkning som ikke innebærer en videre utbygging i området. Departementet kan etter dette ikke se at de nasjonale landbruksinteressene er tungtveiende nok til å overprøve kommunens vedtak. Det legges også vekt på at kommunen har vurdert alternative løsninger.

Vedtak

I medhold av § 20‑5, femte ledd i plan- og bygningsloven av 14. juni 1985 godkjenner Miljøverndepartementet skoletomt på 36 daa sør for Are Frodes veg som byggeområde - offentlig formål etter PBL § 20‑4, 1. ledd nr. 1 i kommuneplanens arealdel 2001‑2015, slik den ble vedtatt i Skien kommunestyre den 20.08.02.

./. Aktuelle saksdokumenter returneres sammen med plankartet med påtegning om godkjenningen.

Departementet finner etter det opplyste at kommuneplanen er behandlet i samsvar med bestemmelsene i plan- og bygningsloven, og at saksbehandlingen ikke gir grunn for merknader.

Om kunngjøring av endelig arealdel til kommuneplan viser vi til bestemmelsene i plan- og bygningslovens § 20‑5, åttende ledd.

Med hilsen
Børge Brende

Vedlegg:
* Det godkjente plankartet med påtegning om godkjenningen
* Uttalelsen som Miljøverndepartementet har innhentet fra Landbruksdepartementet

Kopi med vedlegg:
Skien kommune
Telemark fylkeskommune

Kopi uten vedlegg:
Fylkeslandbruksstyret i Telemark
Landbruksdepartementet