Historisk arkiv

Arbeid for økt skogvern i 2004

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Miljøverndepartementet

Direktoratet for naturforvaltning
Tungasletta 2
7485 TRONDHEIM

Deres ref

Vår ref

Dato

2001/1006- N/ASS

17.02.04

Ark:

Arbeid for økt skogvern i 2004

Miljøverndepartementet viser til Stortingets behandling av St.meld. nr. 25 (2002-2003) Regjeringens miljøvernpolitikk og rikets miljøtilstand.

Sentrale føringer for det videre arbeidet for å øke skogvernet er blant annet:

  • Det er en forutsetning at vernearbeidet fanger opp områder som har høy verneverdi.
  • Frivillig vern vil være en viktig strategi i det videre skogvernet.
  • Offentlig eide skogarealer skal gjennomgås for å finne ytterligere arealer med verneverdig skog.

Videre vises det til at det på 2004-budsjettet er avsatt en tilsagnsfullmakt på 40 mill. kr. (kap. 1427 post 52) og bevilgning på 18 mill. kr (kap. 1427 post 35) til økt skogvern.

Departementet ber om at Direktoratet for naturforvaltning (DN) innen gjeldende budsjettrammer sikrer videreføring og oppstart for de skogvernprosesser som er nevnt nedenfor for 2004. Når det gjelder budsjettrammer for den enkelte aktivitet må dette avklares nærmere mellom direktoratet og departementet.

Videreføring av pågående prosesser

  1. Gjennomføre nødvendige høringer og saksbehandling for verneverdige skogområder som hadde meldeplikt fram til 1.8.2003 og administrere vederlagsordning for disse områdene.
  2. Videreføre saksbehandling for Trillemarka-Rollag Østfjell og administrere vederlagsordning for området.
  3. Videreføre pilotprosjektet for frivillig vern i samarbeid med Norges Skogeierforbund (NSF).
  4. Iverksette nødvendig kartlegging av verneverdier på Statskogarealer, samt videre saksbehandling med sikte på vernevedtak.
  5. Videreføre arbeidet med sikte på kjøp og vern av prioriterte arealer i Saugbruksskogene.
  6. Videreføre arbeid med prioritert kystgranskoglokalitet der staten har fått tilbud om kjøp.

I tillegg kommer nødvendige prosesser for sluttføring, inkl. bl.a. erstatningsoppgjør (inkl. evt. makeskifte), for vernevedtak som er gjennomført tidligere.

Systematisk arbeid og faglig kvalitet i skogvernet

Departementet viser til St.meld. nr. 25 (2002-2003) Regjeringens miljøvernpolitikk og rikets miljøtilstand og Stortingets behandling av denne, hvor det vektlegges at frivillig vern vil være en viktig strategi i det framtidige skogvernarbeidet.

Departementet vektlegger at det er nødvendig at det framtidige arbeidet med frivillig skogvern, i samarbeid mellom skogeierorganisasjonene og miljømyndighetene, skjer på en langsiktig og systematisk måte.

Som kjent har miljøforvaltningen, i tillegg til det pågående pilotprosjektet for frivillig vern, mottatt en rekke innspill fra enkeltskogeiere om frivillig vern. I tillegg er vi kjent med at NSF har flere akuttsaker hvor det kan være aktuelt å starte opp frivillig vern prosesser. Dette er meget positivt og synliggjør at enkeltskogeiere allerede finner frivillig vern konseptet interessant. Samtidig er det utfordrende bl.a. mhp. langsiktig planlegging og kapasitet å håndtere denne type enkelthenvendelser og andre akuttsaker i det videre vernearbeidet.

Departementet legger til grunn at hovedmengden av enkeltinnspill og akuttsaker i framtiden vil bli kanalisert gjennom Norges Skogeierforbund. Miljømyndighetene må imidlertid også i framtiden håndtere og ta stilling til andre innspill om frivillig vern.

Direktoratet må i det videre arbeidet håndtere:

  1. Systematisk arbeid med frivillig vern prosesser som suksessivt rettes mot ulike prioriterte skogtyper, og eventuelt også mot geografiske områder (eks. fylker).
  2. Prioriterte innspill og akuttsaker som involverer store verneverdier og risiko for hogst/inngrep.

Direktoratet må løse dette arbeidet på en hensiktmessig måte.

Departementet viser videre til St.meld. nr. 25 (2002-2003) og Stortingets behandling av meldingen når det gjelder behovet for faglig kvalitet og dokumentasjon i vernearbeidet. Det er en forutsetning at vernearbeidet fanger opp områder som har høy verneverdi.

Direktoratet bes om å foreta en vurdering av hvordan et langsiktig og systematisk arbeid i praksis skal gjennomføres for å ivareta de foreliggende føringene fra St.meld. nr. 25 (2002-2003) Regjeringens miljøvernpolitikk og rikets miljøtilstand og Stortingets behandling av denne.

Når det gjelder satsingen på frivillig vern som en viktig arbeidsmåte i skogvernet, bes direktoratet om å drøfte praktiske løsninger for faglig kvalitetssikring med NSF. Det må forutsettes at arbeidsmåtene i skogvernet ivaretar kravet om effektiv bruk av statens midler.

Oppstart av nytt arbeid med skogvern i 2004

Direktoratet bes om å starte følgende nye arbeid med skogvern i 2004:

  1. Kystgranskogene i Midt-Norge: I samråd med NSF skal det i kystgranskogene i Midt-Norge gjennomføres ny naturfaglig vurdering av tidligere registrerte verneverdige lokaliteter og settes i gang frivillig vern prosesser med sikte på å fange opp prioriterte lokaliteter.
  2. Enkeltinnspill og akuttsaker: Utover det pågående pilotprosjektet for frivillig vern foreligger det på nåværende tidspunkt 10-12 ulike innspill og tilbud fra enkeltskogeiere om frivillig vern av skog. I tillegg har NSF flere akuttsaker hvor det kan være aktuelt å starte opp frivillig vern prosesser. Det er allerede tatt stilling til at det skal settes i gang feltundersøkelser i forbindelse med tilbud om frivillig vern for Ravalsjøskogene. Departementet ber om at direktoratet som ansvarlig fagmyndighet, i samråd med NSF, foretar en faglig vurdering og prioritering av hvilke foreliggende enkeltinnspill og akuttsaker hvor det kan settes i gang verneprosesser i 2004 innenfor de tilgjengelige ressursmessige rammer. Det vil være viktig å benytte kriterier både for verneverdier og for akutt risiko for hogst/inngrep som grunnlag for prioritering av hvilke saker hvor det skal settes i gang prosess. Det vil videre være viktig å oppnå en rasjonell og samordnet saksbehandling av denne type områder, for eksempel ved å samle saksbehandlingen for flere områder.
  3. Vi ber om at direktoratet setter av midler til økonomisk støtte til NSFs arbeid med nye frivillig vern prosesser i 2004. Omfanget av støtte vil bli avklart når arbeidet med frivillig vern i 2004 er klarlagt i større grad.
  4. Direktoratet bes også om å sette i gang kartlegging og saksbehandling for eventuell verneverdig skog på statens eiendom Songli.

Departementet ber om at DN etablerer hensiktmessige samarbeidsformer med NSF om gjennomføringen av de nevnte nye prosessene.

Departementet ber om at direktoratet drøfter med NSF hvordan arbeidet med makeskifte i forbindelse med frivillig skogvern kan legges opp slik at man oppnår resultater på en effektiv måte. Det bør blant annet drøftes hvordan skogeier eller den aktuelle skogeierorganisasjon eventuelt kan bidra med å foreslå konkrete arealer for makeskifte.

Med hilsen

Torkel Ramberg e.f.

ekspedisjonssjef

Pål Vidar Sollie

avdelingsdirektør