Historisk arkiv

Brev-til-Bellona

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Miljøverndepartementet

Bellona
Boks 2141
0505 OSLO

Oslo, 17. juni 2005

Forespørsel om innsyn

Vi viser til brev den 15.06.2005 med anmodning om innsyn i Miljøverndepartementets fagetaters uttalelser i forbindelse med 19. konsesjonsrunde.

Saken gjelder offentliggjøring av fem dokumenter fra henholdsvis Statens forurensningstilsyn (SFT), Direktoratet for naturforvaltning (DN), Norsk polarinstitutt (NP), Statens strålevern (SSV) og Riksantikvaren (RA), datert 11.04 og 12.04.2005. Når det gjelder innsyn i uttalelsen fra Havforskningsinstituttet i saken må anmodning rettes til Fiskeri- og kystdepartementet.

Dokumentene er utarbeidet på anmodning fra Miljøverndepartementet i forbindelse med forberedelsen av Regjeringens beslutning om utlysning av konsesjoner for petroleumsaktivitet på blokker på norsk sokkel i 19. konsesjonsrunde.

Dokumentene er således interne arbeidsdokumenter iht. offentlighetsloven § 5, andre ledd, bokstav a. Disse dokumentene kan helt eller delvis unntas offentlighet etter miljøinformasjonsloven § 11 ut fra en vurdering av de miljø- og samfunnsmessige interessene som ivaretas ved å utlevere informasjonen og de interessene som ivaretas ved et avslag.

Vi har ut fra en slik avveining kommet til at dokumentene kan offentliggjøres delvis, herunder hoveddelen av de miljømessige vurderingene. Enkelte deler er unntatt med hjemmel i miljøinformasjonsloven § 11, jf offentlighetsloven § 5, andre ledd, bokstav a av hensyn til å sikre en forsvarlig, intern saksbehandling i regjeringen. Det er i dokumentene avmerket med faste klammer: [ ] der hvor informasjon er tatt ut.

Vi presiserer at informasjonen som vedlegges ikke er fullstendig eller dekkende for hele det beslutningsgrunnlag regjeringen har hatt for sin beslutning i saken.

Vi viser til at det er anledning til å be om nærmere begrunnelse for vedtaket innen tre uker fra vedtaket ble mottatt, jf miljøinformasjonsloven § 13, femte ledd.

Avslag på krav om miljøinformasjon kan påklages til nærmeste overordnede forvaltningsorgan som i dette tilfellet vil være regjeringen, jf miljøinformasjonsloven § 15. Klage sendes Miljøverndepartementet. Fristen er tre uker fra det tidspunktet dette vedtaket er kommet frem. Dersom det er bedt om nærmere begrunnelse etter § 13 avbrytes klagefristen.

Vi ser det som ønskelig at miljøinformasjon i fremtidige konsesjonsrunder blir gjort offentlig på en bedre måte enn det som har vært mulig denne gang. Hvordan det best kan tilrettelegges for dette vil derfor bli vurdert nærmere.

Med hilsen

Per W. Schive (e.f.)
avdelingsdirektør

Knut F. Kroepelien
seniorrådgiver

Kopi:
Olje- og energidepartementet
Fiskeri- og kystdepartementet
Statens forurensningstilsyn
Direktoratet for naturforvalting
Riksantikvaren
Statens strålevern
Norsk polarinstitutt

5 Vedlegg