Historisk arkiv

Spennende og viktig forslag om økt satsing på vern av kulturminner

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Miljøverndepartementet

Kulturminneutvalget går inn for en kraftig økning i offentlige midler til bevaring av kulturminner. Utvalget går inn for opprettelsen av et kulturminnefond som skal gi lån og tilskudd til prosjekter som tar vare på kulturminner og kulturmiljø. (21.12.01)

Pressemelding


Dato: 21.12.01
Kontakter: Eksp.sjef Ann Elin Bratset tlf. 22 24 58 00, avd.dir. Einar Holtane tlf 22 24 58 62

Miljøvernminister Børge Brende:

Spennende og viktig forslag om økt satsing på vern av kulturminner

Kulturminneutvalget går inn for en kraftig økning i offentlige midler til bevaring av kulturminner.  Utredningen gir en rekke konkrete anbefalinger, som at offentlige midler må brukes på en måte som utløser større engasjement fra privat sektor. Kulturminneutvalget går også inn for opprettelsen av et kulturminnefond som skal gi lån og tilskudd til prosjekter som tar vare på kulturminner og kulturmiljø. Det framgår av Kulturminneutvalgets innstilling "Fortid former framtid" som ble overrakt miljøvernminister Børge Brende i dag.

- Dette vil Regjeringen følge opp og fremme forslag om et kulturminnefond og generelt styrke kulturminnearbeidet. Det er uakseptabelt at en prosent av våre kulturminner forsvinner i året, sier miljøvernministeren.

Kulturminneutvalget legger stor vekt på prosesser med bred deltakelse og lokal forankring i innstillingen. Større medforvaltning innebærer at de ulike aktørene blir mer likeverdig involvert når det gjelder hvilke verdier de enkelte vernetiltak baseres på. De berørte eiere, brukere og lokalsamfunn må involveres i langt sterkere grad enn hva praksis er i dag.

Private aktørers deltakelse i bevaringsarbeid må tilrettelegges i større grad enn hva tilfellet er i dag. Utvalget går inn for å sikre større grad av likeverd mellom eiers rettigheter og plikter og den offentlige forvaltningens ansvar og oppgaver.

Kulturminneutvalget går dessuten inn for at det skal utarbeides en ny kulturminnelov, og vil styrke samarbeidet mellom ulike departement som er involvert i kulturminnevern.