Historisk arkiv

Ap og SV koker suppe på en spiker

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Miljøverndepartementet

- Påstandene fra Ap og SV om uenighet mellom meg og Høyres og KrFs fraksjoner på Stortinget når det gjelder friluftsmeldingen er grunnløse. Dette er i beste fall å koke suppe på en spiker, sier miljøvernminister Børge Brende. (14.03.02)

Pressemelding

Dato: 14.03.02
Kontaktperson: Eva Nordvik. 22 24 57 18 - 90 99 66 72

Grunnløse påstander:

- Ap og SV koker suppe på en spiker

- Påstandene fra Ap og SV om uenighet mellom meg og Høyres og KrFs fraksjoner på Stortinget når det gjelder friluftsmeldingen er grunnløse. Dette er i beste fall å koke suppe på en spiker, sier miljøvernminister Børge Brende.

- De merknadene som er lagt inn fra Høyre og KrF har min fulle støtte, sier miljøvernminister Børge Brende. - Stortinget slutter seg til det aller meste av innholdet i meldingen, noe som gir Regjeringen et godt grunnlag for å ivareta viktige friluftsinteresser i Norge.

Brende påpeker også at friluftsmeldingen ble lagt frem av Ap-regjeringen. Samarbeidsregjeringen valgte å ikke trekke denne meldingen etter regjeringsskiftet. Det betyr at Regjeringen sluttet seg til hovedtrekkene i meldingen, men regjeringspartiene er ikke i Stortinget forpliktet av alle detaljene i en melding som ble lagt frem av en annen regjering.

Ap og SV henviser til to saker der de hevder at miljøvernministeren har lidd nederlag. Det gjelder innføring av en regel om ferdselsrett i strandsonen når det er minst 25 meter til bebyggelsen, og praktiseringen av det generelle byggeforbudet i 100-meterssonen.

I sine merknader understreker Høyre og KrF ønsket om å sikre allmenhetens adgang til strandsonen. Partiene ber Regjeringen kartlegge utviklingen og komme tilbake til Stortinget med en vurdering av ulike forslag som kan sikre dette - herunder et eventuelt forslag om en ny 25-meters regel. - En nærmere vurdering av denne regelen er helt på sin plass. Sikring av adgangen til strandsonen er viktig, og en 25-meters regel kan være et alternativ. Dette spørsmålet var ikke tilstrekkelig utredet og belyst av den forrige regjeringen, noe som gjør at vi bør ta oss tid til en grundigere overveielse, mener Børge Brende.

Regjeringspartiene påpeker også at dispensasjonspraksis har medført at regelen om 100-meterssonen ikke er tilstrekkelig ivaretatt, og ber derfor Regjeringen sikre at dispensasjons-praksisen utøves i henhold til gjeldende regelverk. - Dette er helt i tråd med innholdet i det brevet jeg 8. mars sendte til fylkesmennene og kommunene som en oppfølging av Riksrevisjonens rapport om byggeaktiviteten i strandsonen, sier Brende.