Historisk arkiv

Børge Brende møter miljøkommisær Margot Wallstrøm i Brüssel

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Miljøverndepartementet

Klimagasser og kvotehandel står øverst på dagsorden for Brendes samtaler med Wallstrøm i Brüssel i dag. (28.02.02)

Pressemelding

Dato: 28.02.02

Børge Brende møter miljøkommisær Margot Wallstrøm i Brüssel

Klimagasser og kvotehandel står øverst på dagsorden for Brendes samtaler med Wallstrøm i Brüssel i dag. EU-kommisjonen la i oktober fram et utkast til direktiv om kvotehandel med klimagasser. Utkastet er nå til behandling i Rådet og Parlamentet. Direktivet kan få stor betydning for utformingen av norsk klimapolitikk. Brende vil på møtet med Wallstrøm overlevere brev med norske synspunkter på utformingen av dette direktivet.

Brende og WallstrømNorge mener kvotehandel er et meget godt virkemiddel for å få redusert klimagassutslippene internasjonalt. Forslaget fra Kommisjonen er et konstruktivt bidrag i så måte. Imidlertid er vi opptatt av at direktivet utformes slik at landene gis større frihet ved utformingen av nasjonale kvotesystemer, sier miljøvernminister Børge Brende. Norge er i en annen situasjon enn de fleste landene i EU. Vi har store klimagass-utslipp fra offshore, industri og transport, mens kraftproduksjon er den største kilden til utslipp i EU. I tillegg har vi hatt CO2-avgiften i flere år, mens de fleste land i EU ikke har hatt tilsvarende avgifter. Dette gjør at vi har andre utfordringer på klimaområdet enn EU.

Blekkulf møter WallstrømForuten å diskutere klimapolitikk vil møtet mellom Wallstrøm og Brende også dreie seg om forbredelser til toppmøtet i Johannesburg, og Sellafield. Han vil også introdusere Wallstrøm for Blekkulfs miljødektektiver.

Samarbeidsregjeringen legger i sin europapolitiske plattform vekt på økt kontakt med Kommisjonen og Europaparlamentet og med EUs medlemsland. Plattformen beskriver utfordringer, målsettinger og virkemidler for norsk europapolitikk.

Regjeringen ønsker også med dette å medvirke til en bred debatt om utviklingen i Europa og de utfordringene Norge dermed står overfor.

Brende har derfor tatt kontakt med miljøvernministre i EU og de andre EØS-landene, samt leder i Parlamentets miljøkomité om utformingen av kvotedirektivet. Klimaproblemene krever internasjonale løsninger, og vi ønsker et nært samarbeid med EU om dette.

Se også Blekkulf og Børge Brende møter Margot Wallstrøm i Brussel (26.03.02)

Kontaktperson: Informasjonssjef Eva Nordvik 90 99 66 72

På møtet med miljøkommisær Wallström vil Børge Brende overlevere et brev som tar opp norske synspunkter i forbindelse med EU-kommisjonens direktiv om kvotehandel med miljøgasser. Brevet, samt redegjørelsen for det norske ståsted i saken, kan du lese her:

Brev til miljøkomissær Margot Wallström:
Proposal for a Directive on a Greenhouse Gas Emission Allowance Trading Scheme Com (2001) 581 Final

Redegjørelse:
Proposal for a Directive on a Greenhouse Gas Emissions Trading Scheme (Com (2001) 581 Final) – Comments From Norway