Historisk arkiv

Brende møter høringsteam fra FNs Klimakonvensjon

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Miljøverndepartementet

Miljøvernminister Børge Brende møter i dag et FN-team som gjennomgår Norges rapportering til Klimakonvensjonen. – Denne høringsprosessen er viktig for å bygge opp tillit og forståelse mellom de ulike landene i det internasjonale klimasamarbeidet, sier Børge Brende. (11.10.02)

Pressemelding

Dato: 11.10.02

Børge Brende møter høringsteam fra FNs Klimakonvensjon

Miljøvernminister Børge Brende møter i dag et FN-team som gjennomgår Norges rapportering til Klimakonvensjonen. – Denne høringsprosessen er viktig for å bygge opp tillit og forståelse mellom de ulike landene i det internasjonale klimasamarbeidet, sier Børge Brende.

Gjennomføring av effektive klimaavtaler forutsetter åpenhet og at ulike lands spesielle situasjon blir forstått. – Vi ønsker å vise at vi er på rett vei med hensyn til å innføre tilstrekkelige virkemidler til å gjennomføre forpliktelsene i Kyoto-protokollen. Jeg er spent på teamets rapport og de forbedringspunkter den vil peke på, sier miljøvernminister Børge Brende.

Tredje høring

Det er tredje gang Norge blir gjenstand for en slik høring, som er obligatorisk under Klimakonvensjonen. Teamet, som er satt sammen av representanter fra både utviklingsland og industriland. Høringen skal gjennomgå alle aspekter ved klimapolitikken; overvåking av klimautviklingen, hvordan Norge lager utslippsregnskap, utviklingen av utslippene historisk og i fremtiden, tiltak for å begrense utslippene, informasjonstiltak om klimaendringer, forskning og utvikling.

Teamet har hatt møter med relevante departementer, direktorater som Statens forurensningstilsyn (SFT) og Direktoratet for naturforvaltning, samt representanter for forskningen. Det har også møtt miljøvernorganisasjoner og representanter for industrien.

Internasjonal kontroll

Et annet FN-team arbeider parallelt med en detaljert gjennomgang av Norges utslippsregnskap, hvor SFT har et hovedansvar. - Kyotoprotokollen vil kreve en detaljert internasjonal kontroll med dette regnskapet når den trer i kraft. Dette er blant annet nødvendig for at det internasjonale markedet for klimakvoter skal fungere. Foreløpig er imidlertid denne kontrollen frivillig. Jeg håper at erfaringene som bygges opp i frivillige gjennomganger bidrar til at systemet under Protokollen blir mest mulig åpent, effektivt og kontrollerbart, fremholder Brende.

Kontakt

Seniorrådgiver Peer Stiansen, 22 24 59 67

Les mer

  • Rapportene fra høringsteamene forventes å foreligge ut på nyåret 2003. For mer informasjon; se for eksempel www.unfccc.int (national communications).
  • Fakta om klimautviklingen – Miljøstatus i Norge