Historisk arkiv

Klimakonferanse uten store fremskritt

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Miljøverndepartementet

Den åttende Partskonferansen under klimakonvensjonen i New Delhi ble avsluttet fredag 1. november. Møtet endte opp med en deklarasjon som særlig støtter opp om u-landenes behov for bærekraftig utvikling og tilpasning til klimaendringer. (02.11.02)

Pressemelding

Dato: 02.11.02

Miljøvernminister Børge Brende:

Klimakonferanse uten store fremskritt

Den åttende Partskonferansen under klimakonvensjonen i New Delhi ble avsluttet fredag 1. november. Møtet endte opp med en deklarasjon som særlig støtter opp om u-landenes behov for bærekraftig utvikling og tilpasning til klimaendringer. Erklæringen støtter også opp om den siste hovedrapporten til FN’s klimapanel som bekrefter behovet for betydelige kutt i globale utslipp av klimagasser.

Deklarasjonen er en naturlig oppfølging av Johannesburgmøtet i september, men inneholder lite nytt i forhold til Johannesburgerklæringen og tidligere klimabeslutninger.

- Jeg er skuffet over at vi ikke nådde lenger med denne deklarasjonen. Jeg hadde håpet at det hadde vært mulig å sette på dagsorden de langsiktige utfordringene vi har med å redusere de globale klimagassutslippene, sier miljøvernminister Børge Brende.

Norge ønsker oppstart av en internasjonal prosess rettet mot et mer ambisiøst globalt klimaregime etter Kyotoprotokollens første forpliktelsesperiode (2008-2012). En slik prosess må omfatte u-land med store og raskt voksende utslipp og USA.

Møtet viste at det er meget stor avstand mellom industrilandene og u-landene i dette spørsmålet, og det var ingen bevegelse å spore til tross for lange debatter. USA’s manglende vilje til å påta seg utslippsforpliktelser under Kyotoprotokollen gjorde drøftelsene ekstra vanskelige.

Møtets lyspunkter var fullføringen av regler for rapportering og kontroll under Kyotoprotokollen. Dette er en viktig forutsetning for at samarbeidet under Kyotoprotokollen skal fungere.

Les mer: