Historisk arkiv

Miljøledelse skal inn i statlige virksomheter

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Miljøverndepartementet

Alle statlige etater og virksomheter får nå oppdrag fra sine overordnede departementer om å innføre miljøledelse i sin drift. Det skal settes i gang et systematisk arbeid for å sikre at statlige virksomheter ivaretar miljøhensyn ved bl.a. innkjøp, transport, energibruk og avfallshåndtering. (18.10.02)

Pressemelding

Dato: 18.10.02)

Miljøvernminister Børge Brende

- Miljøledelse skal inn i statlige virksomheter

Alle statlige etater og virksomheter får nå oppdrag fra sine overordnede departementer om å innføre miljøledelse i sin drift. Det skal settes i gang et systematisk arbeid for å sikre at statlige virksomheter ivaretar miljøhensyn ved bl.a. innkjøp, transport, energibruk og avfallshåndtering. Dette fremgår av brev fra miljøvernminister Børge Brende og arbeids- og administrasjonsminister Victor Norman som blir sendt i dag.

- Statlige virksomheter har ansvar for å ha gode systemer som sikrer at miljøhensyn blir ivaretatt i den daglige drift. Dette er ikke godt nok i dag. Både nasjonalt og internasjonalt har deler av næringslivet innført miljøledelsessystemer som skal sikre at virksomhetene har målsetninger og rutiner som ivaretar miljøhensyn. Slike systemer må også på plass i statlige virksomheter, sier Børge Brende.

Miljøledelse innen 2005

Regjeringen har satt som mål at alle statlige etater og virksomheter skal ha innført miljøledelse som integrert del av organisasjonenes styringssystemer innen 2005. Dette følges opp gjennom prosjekt Grønn stat. I 2002 har alle departementene startet opp arbeidet med å integrere miljøhensyn i sin drift, og fra nyttår skal underliggende etater og virksomheter starte opp med dette. Erfaringene viser at potensialet for å oppnå miljøgevinster, så vel som økonomiske gevinster ved mer miljøeffektiv drift, er stort. Integrering av miljøhensyn i statlige virksomheter er derfor ikke bare et ledd i miljøvernpolitikken, men også et ledd i arbeidet med å modernisere og effektivisere staten.

Statlige innkjøp

Brende trekker spesielt frem behovet for å sikre at miljøhensyn blir ivaretatt ved statlige innkjøp. Ny lov om offentlige anskaffelser trådde i kraft 1. juli 2001, hvor det slås fast at det ved planlegging av den enkelte anskaffelse skal tas miljøhensyn. Staten er en betydelig kunde for næringslivet, og statlige virksomheter har et ansvar for å gå foran og utnytte sin "forbrukermakt" og etterspørre miljøvennlige produkter og tjenester. Innkjøpsvirksomheten i staten skal nå i større grad desentraliseres for å oppnå økt konkurranse og effektivitet i markedet. - Det er derfor viktig at hver enkelt statlig virksomhet etablerer rutiner og kompetanse slik at de kan ta miljøhensyn ved innkjøp. Enkeltsaker som Regjeringen har vært særlig opptatt av den siste tiden, er at statlige virksomheter skal øke sin bruk av produkter basert på resirkulert materiale og unngå produkter fra ulovlig hugget tropisk tømmer. Slike målsetninger er det naturlig at hver statlig virksomhet følger opp gjennom sitt arbeid med prosjekt Grønn stat og innføring av miljøledelse, sier Brende.

Rett til miljøinformasjon

For å sikre allmennhetens rett til miljøinformasjon har Regjeringen nylig lagt fram et forslag om ny lov som bl.a. gir offentlige organer plikt til å ha kunnskap om forhold ved virksomheten som påvirker det ytre miljø. Miljøledelse vil være et godt redskap for virksomhetene for å sikre at den nødvendige informasjonen er tilgjengelig.

Kontaktperson

Rådgiver Grethe Torrissen, 22 24 58 98