Historisk arkiv

Norden bidrar til energieffektivisering i Nordvest-Russland

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Miljøverndepartementet

Under sitt opphold i Nord-Russland besøkte miljøvernminister Børge Brende onsdag varmekraftverket i Kamenka i Arkangelsk fylke. Prosjektet realiseres gjennom en låneavtale mellom Det nordiske miljøfinansieringsselskapet og Northern Shipping Company. (27.09.02)

Pressemelding

Dato: 27.09.02

Norden bidrar til energieffektivisering i Nordvest-Russland

Under sitt opphold i Nord-Russland besøkte miljøvernminister Børge Brende onsdag varmekraftverket i Kamenka i Arkangelsk fylke. Prosjektet realiseres gjennom en låneavtale mellom Det nordiske miljøfinansieringsselskapet (NEFCO) og Northern Shipping Company.

- Dette er NEFCOs første kommersielle lån til en privat russisk bedrift i Nordvest-Russland som baserer seg på lokale garantier, og representerer derfor en milepel i det nordiske samarbeidet med Russland, sier Børge Brende som også er leder for det nordiske miljøvernministersamarbeidet.

Biobrensel

-Prosjektet i Kamenka er et viktig klimatiltak fordi det som følge av konvertering fra dieselolje og kull til biobrensel vil føre til en reduksjon på om lag 111 000 tonn CO2-ekvivalenter over en tiårsperiode. Med flere lignende prosjekter vil utslippsreduksjonene kunne bli betydelige, sier miljøvernminister Børge Brende.

Potensialet for bruk av bioenergi i stedet for kull/tungolje i varmekraftverk i Russland er stort. Det er anslått at avfall fra trelastindustrien til erstatning for kull og tungolje kan redusere CO2-utslippene i Nordvest-Russland med 26 mill. tonn. CO2-ekvivalenter. Dette tilsvarer om lag halvparten av de norske klimagassutslippene.

Fremmer energieffektivisering

Norge har over de siste ti årene arbeidet med å fremme energieffektivisering og renere produksjon i Nordvest-Russland og det er gjennomført opplæringstiltak og bygget opp flere kompetansesentre. Dette har bidratt til realisering av mange prosjekter og bidratt til bedre ressursbruk samt reduserte klimagassutslipp og lokal luftforurensing. Norge støtter også et program for å spre kunnskap om energieffektivisering i 65.000 russiske skoler i samarbeid bl.a. med Norges Naturvernforbund.

I tillegg har NEFCO etablert en støtteordning for å fremme fornybare energikilder og det arbeides også med etablering av et investeringsfond for klimatiltak fra 2003 som vil kunne utløse nye prosjekter i Nordvest-Russland.

- Alle disse elementene bidrar til å understreke at Norge og Norden arbeider med fokus på energieffektivisering og fornybare energikilder i Nordvest-Russland, hvilket også er i samsvar med vår innsats under Toppmøtet i Johannesburg, sier miljøvernminister Børge Brende.

Kontaktperson

Presserådgiver Karin Westrheim 90 12 54 71

Les mer