Historisk arkiv

Økonomisk støtte for å ivareta området rundt Yttersø gård

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Miljøverndepartementet

Miljøverndepartementet og Larvik kommune har i dag inngått en avtale om forvaltningen av området rundt Yttersø gård i Larvik. (28.06.02)

Pressemelding

Dato: 28.06.02

Miljøvernminister Børge Brende:

- Økonomisk støtte for å ivareta området rundt det viktige kulturminnet Yttersø gård

Miljøverndepartementet og Larvik kommune har i dag inngått en avtale om forvaltningen av området rundt Yttersø gård i Larvik. Avtalen innebærer at departementet skal bidra økonomisk slik at kommunen kan kjøpe 15 mål av fredningsområdet rundt gården. Kommunen forplikter seg til forvalte omgivelsene i tråd med fredningen.

- Jeg er svært glad for at denne avtalen er kommet i stand og oppfordrer alle berørte parter til å samarbeide slik at flest mulig får glede av dette flotte området, sier miljøvernminister Børge Brende.

Sikrer bruk for allmennheten

Med denne avtalen ønsker Miljøverndepartementet å bidra økonomisk med kr. 3.750.000 mill. til at området rundt gården får en helhetlig forvaltning som ivaretar miljøverdiene i tråd med fredningens formål. Departementet ønsker med dette også å sikre at allmennheten får bruke området.

For å sikre de kulturhistoriske verdiene og allmennhetens bruk av arealene til friluftsformål, skal det i forlengelsen av avtalen utarbeides en forvaltnings- og skjøtselsplan. Spesielt på det området som ligger på nedsiden av gården, langs vestbredden av Lågen, skal det innenfor rammen av fredningsvedtaket tilrettelegges for allmennhetens tilgjengelighet og bruk av området til friluftsformål. Området skal også gis en funksjon som skal knyttes til det regulerte friluftsbeltet langs Lågens vestbredd.

Arkitekturhistorisk unik

I januar i år stadfestet miljøvernministeren Riksantikvarens vedtak om å frede omgivelsene rundt Yttersø gård. Hovedbygningen på Yttersø gård, som er en lystgård fra første halvdel av 1800-tallet, ble fredet allerede i 1923. Bygningen er i ren Louis-seize-stil og representerer noe helt unikt i norsk arkitekturhistorie. Formålet med fredningen er å verne et tilstrekkelig område rundt gården for å bevare anleggets virkning i miljøet og gi det en tilstrekkelig buffersone mot industribebyggelsen. Området er derfor sikret mot utbygging.

Kontaktperson: Rådgiver Ragnhild Guribye, tlf. 22 24 60 31