Historisk arkiv

Røros får 1,5 mill kroner til brannsikring

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Miljøverndepartementet

Miljøvernministeren gir en og en halv million kroner til Røros for å forbedre brannsikringen av byen. - Bergstaden Røros er som verdenskulturminne en unik verdi nasjonalt og internasjonalt. Det er nødvendig å iversette tiltak for å sikre byen mot brann så fort som mulig, sier Børge Brende. (11.12.02)

Pressemelding

Dato: 11.12.02

Miljøvernminister Børge Brende:

Verdensarvbyen Røros får 1,5 millioner kroner til brannsikring

Miljøvernminister Børge Brende gir en og en halv million kroner til Røros for å forbedre brannsikringen av byen. - Bergstaden Røros er som verdenskulturminne en unik verdi nasjonalt og internasjonalt. Det er nødvendig å iversette tiltak for å sikre byen mot brann så fort som mulig, sier Børge Brende.

Bergstaden Røros. Arve Kjersheim, NIKU
Bergstaden Røros.
Foto: Arve Kjersheim, NIKU
Slagghaugen og arbeiderboliger på Røros. Foto: Sigrid Christie
Slagghaugen og arbeiderboliger på Røros.
Foto:
Sigrid Christie

- Brannsikring på Røros har hatt høy prioritet hos staten i lang tid. Riksantikvaren har bidratt med tiltak til brannsikring siden 1984. Totalt har det blitt bevilget 1.75 millioner kroner fra Riksantikvaren til dette. Men det er kommunen og eierne som har hovedansvaret for brannsikringen av byen, understreker Brende.

Spleiselag

De nye en og en halv million kronene går inn i et spleiselag med UNI, en stiftelse som støtter tiltak som verner mennesker og historiske bygninger.

- Et samarbeid mellom private og offentlige myndigheter er avgjørende for at brannsikringen kan bli bedre. Det er derfor positivt at styret i UNI har innvilget Røros kommune en og en halv million kroner til sikringsarbeidet. Jeg oppfordrer det lokale næringslivet til å bidra ytterligere i et slikt spleiselag, sier Brende.

Raskere tiltak

Pengene som blir bevilget til brannsikringstiltak av verdensarvområdet bidrar til at tiltakene kan gjennomføres raskere. Riksantikvaren og kommunen har samarbeidet om en tiltaksplan for forebygging av brann.

Miljøvernminister Børge Brende vil til neste år legge frem en Stortingsmelding om en ny kulturminnepolitikk. - Et viktig tema i denne blir hvordan vi kan ta vare på verdifull trehusbebyggelse i våre byer og tettsteder, sier Brende.

Kontaktperson

Liv Hege Skagestad, tel 22 24 59 55