Historisk arkiv

Svenske myndigheter behandler Bullaren for Gyrodactilus salaris

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Miljøverndepartementet

Miljøvernminister Børge Brende og den svenske jordbruksministeren Margareta Winberg har i dag drøftet problemet med lakseparasitten Gyrodactylus salaris i den svenske innsjøen Bullaren. (23.04.02)

Pressemelding

Dato: 23.04.02

Svenske myndigheter behandler Bullaren for Gyrodactilus salaris

Miljøvernminister Børge Brende og den svenske jordbruksministeren Margareta Winberg har i dag drøftet problemet med lakseparasitten Gyrodactylus salaris i den svenske innsjøen Bullaren.

I møtet ble det gjort klart at svenske myndigheter vil sørge for at arbeidet med å slakte eller saltbehandle den gyroinfiserte fisken skal starte opp senest 3. mai. Winberg forsikret også om at eventuell videre oppdretts-virksomhet i Bullaren skal drives slik at det ikke innebærer noen fare for spredning av G. salaris.

I møtet fortalte den svenske jordbruksministeren at G. salaris nå er satt opp på listen over meldepliktige sykdommer i Sverige, slik at svenske myndigheter får bedre muligheter til å gå inn med tiltak mot parasitten. Hun sa også at hun tar sikte på å innføre nye lovbestemmelser som vil gi ytterligere muligheter for effektive tiltak. Det ble også enighet om at den norsk-svenske avtalen om forvaltningen av laksebestanden i Enningdalselva snarest skal reforhandles for å sikre villaksen best mulig beskyttelse mot oppdrett, sykdomsspredning, forurensning og vassdragsinngrep.

- Jeg mener vi er kommet ytterligere ett skritt videre i denne saken, sier miljøvernminister Børge Brende, som er spesielt fornøyd med at Sverige nå viser tydelig vilje til å løse gyro-problemet også på lang sikt.

Kontaktperson

Avd.dir. Steinar Hermansen, tlf. 22 24 58 86