Historisk arkiv

Varsler nye verdensarvområder

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Miljøverndepartementet

Miljøvernministeren har varslet UNESCO om at Norge ønsker å nominerer fire nye verdensarvområder. Dette er Vega/Nordnorsk skjærgård og Vestnorsk fjordlandskap (Geirangerfjorden og Nærøyfjorden). De to nye er Ytre Lofoten og Tysfjord/Hellemobotn (24.10.02)

Pressemelding

Dato: 24.10.02, endret 28.10.02

Miljøvernminister Børge Brende varsler nye verdensarvområder

Miljøvernminister Børge Brende har varslet UNESCO om at Norge ønsker å nominerer fire nye verdensarvområder. For to av de er nominasjonsprosessen startet opp. Dette er Vega/Nordnorsk skjærgård og Vestnorsk fjordlandskap (Geirangerfjorden og Nærøyfjorden). De to nye er Ytre Lofoten og Tysfjord/Hellemobotn.

– Verdensarvområder er et sterkt varemerke i reiselivssammenheng. De representerer en betydelig verdi for lokalsamfunnene, både kulturelt og økonomisk, sier miljøvernminister Børge Brende.

Stor pågang

Miljøverndepartementet har en stor pågang fra lokalsamfunn som ønsker å bli nominert til nye verdensarvområder. – Nåløyet skal være trangt, men vi har helt sikkert flere kandidater enn disse fire, sier Børge Brende.

Ytre Lofoten

Ytre Lofoten er aktuell for nominering på grunn av den særpregete skjærgården. Den er topografisk og biologisk variert med brede strandflater i sør, og bratte fuglefjelløyer med smal strandflate, sanddyner og rullesteinsstrender i nord. Områdene har unike kvaliteter knyttet til plante-og dyreliv, kulturminner, geologi og landskapsbilde. For eksempel er fuglefjellene på Værøy og Røst blant de største i Norden, og de vekker internasjonal oppmerksomhet.

Tysfjord/Hellemobotn

Tysfjord/Hellemobotn er valgt ut som kandidat på grunn av sin levende lulesamiske bosetting i kombinasjon med storslått natur og gammelt kulturlandskap, som består uten moderne tekniske inngrep. Det gir området stor kunnskapsverdi og er vesentlig som referanse for lulesamisk identitet og kultur. Tysfjord henger geografisk sammen med det svenske "Lapplandsområdet" som allerede har fått status som verdensarvområde.

For ytre del av Lofoten og Tysfjord Hellemobotn , er det ikke tatt beslutning om tidspunkt for når nominasjonsprosessen skal starte opp. Det er et krav til nominasjonsprosessen at lokale myndigheter og berørte lokalsamfunn skal delta ha innflytelse på en sentral måte.

Fra før er Vestnorsk fjordlandskap med fjordene og Vega på Helgelandskysten nominert som kandidater.

Stor bredde

- De fire nominerte verdensarvområdene gjenspeiler den bredden vi nå legger til grunn for verdensarvområdene, sier miljøvernminister Børge Brende. De verdensarvområdene som vi har fra før, er rene kulturobjekter. Nå ønsker vi å sette fokus på kulturlandskap og natur og vise at slike områder også utgjør en del av vår verdensarv, sier Brende.

Miljøverndepartementet gir ansvaret for oppfølgingen av nominasjonsarbeidet til Direktoratet for naturforvaltning og Riksantikvaren. Det er Unescos verdensarvkomite som tar den endelige avgjørelsen om Norges fire kandidater får status som verdensarvområder.

Norge har fire verdensarvområder fra før. De er Bryggen i Bergen, Bergstaden på Røros, Urnes stavkirke og helleristningene i Alta.

Kontaktperson

Avd.direktør Einar Holtane, 416 50 19