Historisk arkiv

Bedrifter og organisasjoner bør ta i bruk miljøledelse

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Miljøverndepartementet

Miljøverndepartementet utvider miljøledelses-systemet EMAS slik at alle bedrifter og organisasjoner nå omfattes av ordningen. (21.03.03)

Pressemelding

Dato: 21.03.03

Miljøvernminister Børge Brende:

Bedrifter og organisasjoner bør ta i bruk miljøledelse

Miljøverndepartementet utvider miljøledelses-systemet EMAS slik at alle bedrifter og organisasjoner nå omfattes av ordningen. - Det er viktig at næringslivet og offentlige virksomheter tar i bruk dette frivillige verktøyet for å bidra til å gjøre egen organisasjon mer miljøvennlig, sier miljøvernminister Børge Brende.

Kongen i Statsråd har i dag vedtatt en kongelig resolusjon som setter i kraft en endring av forurensningsloven. Den kongelige resolusjonen gir hjemmel til å fastsette en forskrift om EMAS. Miljøvernministeren har deretter fastsatt en ny forskrift som regulerer en frivillig miljøstyrings- og miljørevisjonsordning for alle virksomheter og organisasjoner, EMAS-ordningen.

- Deltagende bedrifter vil på en systematisk måte kunne redusere sine belastninger på miljøet i form av bedre styring på blant annet avfallsstrømmer, mindre utslipp og energiøkonomisering, sier miljøvernminister Børge Brende. Virksomhetene må kartlegge miljøvirkningen av egen drift, følge alle relevante lovfestede krav og i tillegg forplikte seg til miljøforbedring utover dette. Miljøvernministeren presiserer at EMAS er en frivillig ordning, den pålegger ingen nye plikter.

EMAS-registrerte virksomheter kan bruke dette i markedsføringen og oppnå konkurransefordeler ved etterspørsel av deres produkter eller tjenester. Mange oppnår også økonomiske gevinster i form av reduserte energi- og avfallskostnader.

EMAS-ordningen gjaldt tidligere kun for industriforetak, men er nå utvidet til å gjelde for alle organisasjoner, både bedrifter, institusjoner og offentlige myndigheter. Forskriften gjennomfører også en ny, lettere anvendelig logo som skal kunne bidra til en mer effektiv markedsføring av EMAS.

Gjennom deltagelse i ordningen kan virksomheten selv bidra til å gjøre egen organisasjon mer miljøvennlig. Dette vil kunne bidra til økt engasjement og kunnskap om miljøspørsmål innad i virksomheten, og på en effektiv måte sikre at gjeldende miljølovgivning overholdes, samtidig som det inspirerer til ytterligere miljøforbedring. Ordningen blir nå enda mer tilgjengelig og attraktiv for de som ønsker å delta, mener miljøvernministeren.

Forskriften er en gjennomføring av EØS-regelverk og tittelen er Forskrift om frivillig deltaking for organisasjoner i en fellesskapsordning for miljøstyring og miljørevisjon (EMAS). Forskriften ble fastsatt 21. mars 2003 og trer i kraft straks.

Kontaktperson: Ellen Hambro, 22 24 58 15